Feb 7, 2023, 17:39

Călăul ISIS, „John jihadistul”, ţinta unui atac american cu dronă din Siria

jihadi john isis

Mohammed Emwazi, cunoscut sub numele de „călăul Statului Islamic” sau „John jihadstul”, a fost ţinta unui atac, lângă Rakka, în Siria, a declarat un oficial american de rang înalt pentru BBC News.

În vehiculul vizat de atac, alături de jihadistul britanic născut în Kuwait, s-ar mai aflat cel puţin o persoană. Emwazi a fost „urmărit cu atenţie o perioadă de timp”, a declarat oficialul american pentru BBC.

„Evaluăm rezultatele operaţiunii din această noapte (de joi spre vineri) şi vom oferi informaţii suplimentare atunci când şi dacă va fi cazul”, a anunţat Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Suntem la curent cu declaraţia Statelor Unite despre atacul aerian care l-a vizat pe Mohammed Emwazi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului britanic David Cameron. „La fel ca (americanii), nu facem comentarii suplimentare în această fază”, a adăugat ea.

Emwazi ar fi efectuat o călătorie în Siria în 2013, iar ulterior s-ar fi alăturat grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit Mediafax.

El a apărut pentru prima dată într-o înregistrare video anul trecut în august, când imagini cu asasinarea jurnalistului american James Foley au fost postate online.

Ulterior au apărut în înregistrări video ale decapitărilor mai multor deţinuţi celebri. În fiecare dintre aceste înregistrări video, Emwazi apare îmbrăcat într-o robă neagră şi purtând o cagulă neagră pe cap.

Prezentat iniţial ca „John jihadistul”, el a fost identificat în februarie ca fiind Mohammed Emwazi din vestul Londrei.

Dezvăluirea identităţii jihadistului a condus la o polemică pe tema cauzei radicalizării acestuia, după ce organizaţia britanică Cage a sugerat că un contact cu MI5 ar fi putut contribui la această radicalizare.

Însă Guvernul britanic a catalogat această sugestie ca fiind „întru totul condamnabilă”, iar premierul David Cameron a sărit în apărarea serviciilor britanice de informaţii interne.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares