Dec 3, 2021, 18:05

Cele 3 explozii de lângă Stade de France au făcut doar o victimă, un portughez care a ajuns acolo din întâmplare

Three-dead-after-Stade-de-Fran

Manuel Colaço Dias nu trebuia să lucreze în noaptea în care și-a pierdut viața. Francezul de origine portugheză, care fugise la 18 de regimul dictatorial din țara sa, nu mai lucra cu normă întreagă de 3 ani la compania de transport pentru care mai lua doar ocazional curse. Avea 63 de ani și a cedat rugăminților unor fani întârziați care voiau să ajungă mai repede la meci.

A parcat în fața intrării principale a Stade de France. Și-a lăsat pasagerii întârziați la derbiul Franța-Germania să coboare cât mai aproape de stadion. Și el un microbist, înțelegea graba și dorința de a ajunge la meci. La câteva secunde un kamikaze s-a aruncat în aer lângă el, iar Dias a murit pe loc. Explozia a fost atât de puternică încât a zdruncinat serios structura impunătorului stadion. A fost prima din cele 130 de victime ale atentatelor și, în mod straniu, singura persoană care a murit în cele 3 atacuri sinucigașe de la Stade de France.

„Nu a vrut să muncească în acea seară. Și totuși a fost de acord”, spune fiul șoferului de 63 de ani, Michael Dias, jurnaliștilor de la The Guardian.

Michael a încercat de mai multe ori să își sune tatăl imediat după atentat, fără niciun succes. Disperat a sunat la șeful tatălui, care deja trimisese pe cineva să îl caute. Au găsit mașina, dar niciun semn de Dias.

„Am petrecut toată noaptea treji sperând la orice fel vești, dar numai dimineața următoare am aflat la primele ore de la guvernul portughez că tatăl meu a murit în atac. Și guvernul francez ne-a contactat duminică”, a povestit Michael jurnaliștilor britanici. Familia încearcă să se împace cu gândul că atunci a fost timpul său să moară, dar nu poate să treacă peste ghinionul pe care l-a avut Manuel, care s-a lăsat cu greu convins să plece de acasă în acea seară.

„Însă iubea atât de mult de făcea, și mai ales interacțiunea cu oamenii”, spune fiul său.

Într-o slujbă ce a avut loc la o biserică din Franța, Manuel Dias a fost descris exemplu de urmat. Născut în timpuri dificile, într-o dictatură, și-a luat viața în piept cu speranța de a-și întemeia o familie care să aibă mai multe oportunități peste hotare decât în țara natală. Este, în mare măsură, povestea oricărui imigrant.

„Nu a vrut să urmeze pur și simplu exemplele celorlați din jurul său. A vrut să își dezvolte un set de valori pe care le considera nobile și cu care se identifica. Muncitor, curajos, politicos, umil, onest. Aceastea erau stâlpii personalității sale”, a spus Michael în timpul ceremoniei.

The Guardian
The Guardian

130 de oameni au murit în atentatele din 13 noiembrie de la Paris.

0 Comentarii

Shares