Mai 31, 2023, 00:18

CERBERII LUI PONTA, RĂSPLĂTIŢI CU 5.000 DE EURO PE LUNĂ

SURSA: Guvernul României

Premierul Victor Ponta şi-a ales pe sprânceană oamenii de încredere din Guvern. Şi îi răsplăteşte pe măsură pentru serviciile puse la dispoziţia lui 24 de ore din 24: aproape 5.000 de euro, lunar, pentru fiecare. Este vorba despre Geanina Puşcaşu fosta consilieră a Dacianei Sârbu, care a fost pasată către Victor Ponta la preluarea mandatului de premier. Cel de-al doilea om de încredere este Vlad Stoica, şeful Cancelariei prim-ministrului. Cei doi sunt cerberii premierului, peste care oamenii care vor să ajungă la Ponta nu pot trece.

Geanina Puşcaşu a fost plantată de Victor Ponta într-un post călduţ la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM. Ca membru în consiliul de administraţie, Puşcaşu câştigă în fiecare lună aproape 2.000 de euro. La aceşti bani se adaugă salariul de consilier cu rang de secretar de stat în Guvernul României. Adică încă puţin peste 1.000 de euro în fiecare lună. Anul acesta, proaspătul demisionar de la Ministerul Transporturilor, Ioan Rus, a numit-o în boardul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Şi de aici consiliera lui Ponta mai câştigă încă 1.500 de euro pe lună (în funcţie de numărul de şedinţe la care participă). Ajungem cu uşurinţă la un total de 4.500 de euro .

Cu un an înainte de numirea Geaninei Puşcaşu în funcţia de consilier al premierului, presa a scris că figura pe lista celor mai „generoşi” sponsori ai PSD, cu donaţii totale de 8.000 de euro în 2011. Ponta a avut şi o tentativă de a o numi în adunarea generală a acţionarilor de la Nuclearelectrica. Numele ei a dispărut de pe listă chiar înaintea şedinţei de guvern, după ce informaţia privind desemnarea acesteaia s-a scurs în presă.

Geanina Puşcaşu a participat alături de Ponta la cele mai importante întâlniri pe care acesta le-a avut în calitate de premier, fiind prezentă la discuţiile din SUA cu vicepreşedintele Joe Biden şi la cele de la Beijing cu preşedintele Chinei Xi Jinping.

Vlad Stoica, şeful Cancelariei prim-ministrului
Vlad Stoica, şeful Cancelariei prim-ministrului

Celălalt om de încredere a lui Victor Ponta este şeful Cancelariei premierului, Vlad Stoica. Un personaj necunoscut, care i-a fost alături actualului preşedinte al PSD în ultimii 12 ani, încă de pe vremea când Ponta era doar liderul Tineretului Social Democrat. Atunci, cei doi au fost implicaţi într-o afacere controversată, alături de Daciana Sârbu, prin care s-a construit o tabără pentru tineretul social-democrat. Vald Stoica l-a urmat apoi pe Ponta şi pe vremea în care acesta ocupa funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Stoica este membru în celebra CIFGA de la Eximbank. De aici câştigă anual 201.040 de lei, adică aproape 4.000 de euro în fiecare lună. La aceste venituri se adaugă şi banii încasaţi din funcţia de la Guvern, asimilată celei de secretar de stat, adică peste 1.000 de euro. În total 5.000 de euro în fiecare lună.

Pe 25 iunie 2014, după audierea sa la DNA ca martor în dosarul “Duicu”, Vlad Stoica a justificat faptul că nu răspunde la întrebările jurnaliştilor cu argumentul că nu este “o persoană publică”. Chiar şi aşa, acesta participă la toate şedinţele de Guvern şi contrasemnează actele pe care executivul le emite. În plus, coordonează toate agenţiile aflate în subordinea Cancelariei prim-ministrului. Pe scurt, ştie tot ce se întâmplă în jurul lui Victor Ponta.

Vlad Stoica a fost şi şeful comisiei speciale, înfiinţate în noiembrie 2013, care trebuia să negocieze cumpărarea unei aeronave VIP second hand de la Guvernul Italiei. Negocierile au eşuat, urmând ca avionul să fie cumpărat, într-un termen nedefinit, de la Tarom. O altă comisie a fost înfiinţată în acest sens şi este condusă tot de Vald Stoica.

Cei doi oameni de încredere ai premierului Victor Ponta încasează lunar aproape 22 de salarii minime pe economie. Adică banii din care fiecare dintre cei 1.370.000 de români care câştigă salariul minim pe economie trăieşte timp de doi ani, muncind pe brânci pentru fiecare leu încasat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares