Mai 30, 2023, 23:33

China dă lovitura. FMI face din yuanul chinez monedă internaţională

images

Moneda naţională a Chinei va fi inclusă din 2016, în rândul monedelor din coşul de valute folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale alături de dolar, euro, liră şi yenul japonez. Măsura va pune noi presiuni asupra autorităţilor de la Beijing care vor trebui să schimbe modul în care comunică cu investitorii, spun analiştii americani, care spun sunt convinşi că reprezinţă în acelaşi timp un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei, ca putere economică globală.

O provocare semnificativă va fi gestionarea presiunilor pieţei pentru o depreciere a yuanului, ţinând cont de încetinirea creşterii economiei, după trei luni în care autorităţile au încercat o apreciere a monedei naţionale.

China s-a angajat să atenueze controlul strâns asupra valorii yuanului şi să-şi deschidă sistemul financiar. ‘Va trebui să consolidăm încrederea investitorilor interni şi externi în activele în yuani, şi, în acelaşi timp, să prevenim riscurile financiare asociate cu o monedă mai globală. Aceste cerinţe necesită diverse reforme financiare, realizate într-un mod coordonat’, a afirmat Sheng Songcheng, şeful departamentului de statistică de la Banca Centrală a Chinei.

Analiştii susţin însă că yuanul este supraevaluat cu aproximativ 20% şi menţinerea acestui nivel afectează economia. Într-un raport publicat în 19 noiembrie de Goldman Sachs Group se artă că o depreciere semnificativă a yuanului este unul din cele mai mari riscuri cu care s-ar putea confrunta anul viitor activele de pe pieţele emergente.

Miercuri, Banca Centrală a Chinei a anunțat că un prim grup restrâns de bănci centrale străine şi alte instituţii au primit aprobarea de a intra pe piaţa valutară interbancară chineză. Astfel, Hong Kong Monetary Authority, care este de facto banca centrală din Hong Kong, Reserve Bank of Australia (Banca Centrală din Australia), Banca Naţională a Ungariei vor putea derula tranzacţii cu yuani şi valută pe piaţa valutară interbancară chineză, potrivit Agerpres.

În august, yuanul a devansat yenul japonez, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacţii financiare internaţionale, arată un raport publicat de SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

SWIFT subliniază că în trei ani, yuanul chinez a devansat şapte monede, în condiţiile în care în luna august ocupa locul 12 în topul celor mai utilizate monede pentru tranzacţii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. ‘De asemenea, moneda chineză s-a afirmat drept monedă dominantă în finanţarea comerţului, după dolar’, adaugă SWIFT.

Includerea yuanului va deveni efectivă începând din octombrie 2016.

yuaN 2

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares