Ian 27, 2023, 20:08

China şi-a devalorizat brusc moneda. Petrolul şi aurul, primele afectate

yuan

Moneda naţională a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, după ce Banca Populară Chineză a stabilit cursul yuanului chiar mai jos decât ​devalorizarea de marți.

O depreciere de aproximativ 2% pe zi pentru susţinerea exporturilor Chinei, a doua mare economie mondială. A fost cea mai mare scădere de o zi a yuanului din 1994, când Beijingul avea două monede care circulau paralel. Decizia a alimentat temerile potrivit cărora cea de-a doua cea mai mare economie mondială este într-o stare mai gravă decât au crezut iniţial investitorii.

Petrolul crud a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 6 ani, alimentând temerile specialiştilor că s-ar putea înregistra o scădere a cererii. Decizia Beijingului s-a simţit şi în preţul aurului, China fiind cel mai mare producător şi consumator de aur din lume, iar devalorizarea monedei chineze a venit ca o veste bună pentru investitori. Aurul a crescut la maximul ultimilor trei săptămâni după ce autorităţile de la Beijing au devalorizat moneda chineză. Preţul unciei a urcat cu 1,1% până la 1,119 dolari. O uncie este echivalentă a 31,1 grame. Potrivit Ziarul Financiar şi Banca Naţională a României a cotat gramul de aur la un preţ mai ridicat, de 143,23 lei, în creştere cu 1,14% faţă de ziua anterioară.

Duminică, autorităţile chineze au raportat un declin semnificativ al exporturilor în iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Beijingul a lansat un război valutar dăunator pentru destabilizarea economiei mondiale, consideră The Guardian, în care stocuri, monede și mărfuri au ajuns sub o grea presiune.

Decizia Băncii Centrale a Chinei vine după ce, recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares