Moneda naţională a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, după ce Banca Populară Chineză a stabilit cursul yuanului chiar mai jos decât devalorizarea de marți.
O depreciere de aproximativ 2% pe zi pentru susţinerea exporturilor Chinei, a doua mare economie mondială. A fost cea mai mare scădere de o zi a yuanului din 1994, când Beijingul avea două monede care circulau paralel. Decizia a alimentat temerile potrivit cărora cea de-a doua cea mai mare economie mondială este într-o stare mai gravă decât au crezut iniţial investitorii.
Petrolul crud a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 6 ani, alimentând temerile specialiştilor că s-ar putea înregistra o scădere a cererii. Decizia Beijingului s-a simţit şi în preţul aurului, China fiind cel mai mare producător şi consumator de aur din lume, iar devalorizarea monedei chineze a venit ca o veste bună pentru investitori. Aurul a crescut la maximul ultimilor trei săptămâni după ce autorităţile de la Beijing au devalorizat moneda chineză. Preţul unciei a urcat cu 1,1% până la 1,119 dolari. O uncie este echivalentă a 31,1 grame. Potrivit Ziarul Financiar şi Banca Naţională a României a cotat gramul de aur la un preţ mai ridicat, de 143,23 lei, în creştere cu 1,14% faţă de ziua anterioară.
Duminică, autorităţile chineze au raportat un declin semnificativ al exporturilor în iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Beijingul a lansat un război valutar dăunator pentru destabilizarea economiei mondiale, consideră The Guardian, în care stocuri, monede și mărfuri au ajuns sub o grea presiune.
Decizia Băncii Centrale a Chinei vine după ce, recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.
0 Comentarii