Mai 28, 2023, 16:56

Cine cumpără ce funcţii vrea şi câştigă cel mai mare salariu din România. La infinit

Costel Ceocea, sursa foto Adevarul.ro

SIF-urile sunt societăţi private care administrează sute de milioane de euro de la alte companii, fiind înfiinţate după Revoluţie, când peste 9 milioane de români au devenit acţionari la companiile privatizate în masă. Celebra ASF, unde se plătesc cele mai mari salarii din ţară şi unde s-au aciuat, pe bani grei, soţiile celor mai importanţi demnitari ai statului, supraveghează SIF-urile, dar păleşte de invidie când vede ce lefuri primesc necunoscuţii şefi ai SIF-urilor, un fel de baroni misterioşi ai finanțelor.

Costel Ciocea este în SIF Moldova din 1994, pe diferite funcíi, iar din 2008 a fost ales preşedinte. Mâine, SIF Moldova are din nou alegeri pentru postul de preşedinte,anunţă ziarul Bursa, care notează că cinci dintre actualii administratori doresc reînnoirea mandatelor, locurile lor fiind ameninţare de numai doi candidaţi, reprezentanţi ai Swiss Capital.  Astfel, la SIF Moldova, actualul Consiliu a propus cinci candidaţi, intenţia fiind ca acţionarii să aprobe şi reducerea numărului de membri CA, de la şapte la cinci: Horia Ciorcilă, Octavian Radu, Iancu Cătălin Jianu, vicepreşedintele Claudiu Doroş şi preşedintele Costel Ceocea. Totodată, Swiss Capital are două propuneri pentru conducerea SIF2 Moldova, respectiv Robert Cosmin Pană şi Olimpiu Blăjuţ.

Conform unei anchete a ziarului Gândul, președintele Ceocea are venituri de 27.517 euro lunar, cu bonusurile strângând 330.209 euro anual.

Ce este interesant în viaţa şi activitatea lui Costel Ciocea este faptul că nimeni nu îi stă în cale. Nici măcar legea sau miniştrii de la Bucureşti. Ziarul Adevărul dezvăluia în 2016 că domnul Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Moldova, a devenit, pe 1 februarie, conferenţiar universitar la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, cu un dosar care nu îndeplineşte standardele minimale impuse prin lege. Reţeta este simplă, dezvăluie jurnaliştii de la Adevărul: Ceocea, în calitate de preşedinte director general al SIF Moldova, a dat undă verde pentru trei sponsorizări din banii acţionarilor către universitate. „O parte din bani au ajuns la fiul rectorului Valentin Nedeff şi la trei dintre doctoranzii acestuia, pentru burse în străinătate. În acelaşi timp, Ceocea, care a terminat facultatea la 40 de ani, primeşte dreptul de a preda şi, odată cu ultimele sponsorizări, i se eliberează un post de conferenţiar. Concursul a avut loc pe 25 ianuarie, iar Ceocea a fost acceptat în baza unui dosar cel puţin suspect. Printre „preferaţii” rectorului Nedeff se numără şi alte personaje notorii din Bacău, reţeta banilor pompaţi din mediul privat spre instituţia de învăţământ superior, ca sponsorizări sau pentru susţinerea unor proiecte de cercetare, fiind aplicată şi în cazul obţinerii de doctorate.

Şefii unor instituţii sau societăţi importante din Bacău au alocat bani şi au semnat contracte de cercetare sau de sponsorizare cu Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău, al cărei rector este Valentin Nedeff. Coincidenţă sau nu, „sponsorii” au căpătat titluri şi grade universitare. Printre beneficiarii direcţi ai banilor veniţi ca sponsorizări sau pentru susţinerea unor cercetări făcute de Universitate se numără fiul rectorului, finii acestuia şi echipa cu care conduce instituţia de învăţământ superior din Bacău. De precizat este că documentarea investigaţiei, realizată de jurnaliştii „Adevărul”, a fost îngreunată de lipsa accesului la documentele interne ale Universităţii, dar şi de frica unor cadre didactice, care s-au ferit să-şi facă numele publice”, scrie Adevărul

În urma articolelor din ziarul Adevărul, după ce Universitatea nu a reuşit să răspundă Ministerului condus de Adrian Curaj, acesta a trimis Corpul de Control, pe 10 martie 2016, dar care nu a reuşit să ajungă la vreo concluzie.

 

0 Comentarii

Shares