Ian 27, 2023, 10:14

Cine este Antal Arpad Andras, primarul din Sfântu Gheorghe bănuit de DNA de un prejudiciu de 1 milion de euro

Foto erdely.ma

Biroul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a fost sigilat miercuri dimineață de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, care efectuează percheziții la această instituție.

Potrivit unor surse judiciare cercetările vizează fapte legate de atribuirea unor contracte, privind modernizarea unor străzi și trotuare, realizarea de piste pentru bicicliști și iluminat public. Sursele susțin că prejudiciul s-ar ridicat la aproximativ un milion de euro și că la finalul perchezițiilor Antal Arpad va fi dus la București , pentru audieri, potrivit Agerpres.

Aflat la cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras s-a facut cunsocut in spațiul public nu ca urmare a preocupărilor pe care le-a manifestat pentru îmbunătățirea imaginii urbei și reușitele în domeniul administrației publice locale, ci mai degrabă prin asumarea deschisă a unei pozitii ofensive în raport cu Bucureștiul, invocând, pentru a-și ascunde propriile interese, faptul că “de la centru” nu s-ar aloca suficienți bani pentru dezvoltarea zonei.

Edilul a intrat în atentia organelor de urmărire penală, mai exact DNA, tocmai pentru că a rătăcit fondurile primite pentru investițiile locale. Astfel, deși în 2009 municipiul Sfântu Gheorghe a contractat și a utilizat un împrumut extern de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în sumă de 12 milioane de euro, care era menit să acopere o serie de cheltuieli pentru investiţii publice de interes local, s-a constatat nerespectarea destinației fondurilor aprobată de Consiliul Local.

În urma unei verificări, o echipă de control a Curţii de Conturi a constatat că mai mult de o treime din împrumutul rambursabil obținut de la BERD de Primăria Sfântu Gheorghe a luat o altă destinație. Este vorba despre 4,24 milioane de euro, contractaţi nelegal, pe altceva decât investiţii locale.

Antal Arpad Arpas a fost și un apărător înfocat al deputatului UDMR fugar, Marko Attila-Gabor, colegul de partid cu două mandate internaționale de arestare pe numele său și cu o condamnarea la activ, criticând justiția din România pentru presupusa nedreptate care i s-ar fi făcut. Antal Arpad a avut numai cuvinte de laudă la adresa colegului său, fără să i se pare greșită sau ilegală opțiunea acestuia de a fugi peste hotare pentru a se sustrage de la urmărirea penală.

Deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul retrocedării imobilului colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, dosar în care primarul orașului a refuzat să se constituie parte civilă în interesul comunității, în condițiile în care, prin retrocedarea stabilită de instanță ca abuzivă, primăria a plătit ani buni chirie bisericii reformate maghiare pentru a putea utiliza clădirea pentru funcționarea colegiului. Bani plătiți de la bugetul local și care ar fi putut fi investiți în cu totul alte proiecte în favoarea cetățeanului.

Iată apoi ce spunea Antal Arpad Andras cu privire la decizia instanței, în cadrul adunării Conducerii Bisericii Reformate din România, care a avut loc în data de 29.11.2014 la Cluj Napoca: ”România nu este un stat de drept. În această țară justiția nu administrează dreptate ci sprijină un asemenea sistem care are ca scop ca pe noi ardelenii maghiari să ne slăbească, să ne sărăcească. Indiferent de consecințe, trebuie spus că ardelenii maghiari, reformați, unitarieni, evanghelici și romano-catolici trebuie să ne reconsiderăm relația cu statul român … după 25 de ani de la Revoluție, statul jefuiește, umilește și tratează maghiarii ca pe cetățeni de rangul al doilea. În cei aproximativ 100 de ani, această administrației românească a creat mult mai multe probleme decât a rezolvat”.

De la preluarea mandatului său de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras a fost implicat într-un scandal, întrucât ar fi atribuit firmei socrului său o serie de contracte publice.

Astfel, SC Productie Prod Ax SRL Sfântu Gheorghe, societate ce aparține bunicului copiilor lui Antal Arpad Andras, a întocmit în ultimii ani proiecte de consultantã tehnicã pentru Primãria Municipiului Sfântu Gheorghe, proiecte ce au vizat planul de dezvoltare urbanã al localitãtii (schimbarea bordurilor, reabilitarea asfaltului, ridicarea nivelului gurilor de canal, sistemul subteran de retele de cabluri, reabilitarea strãzii Ciucului, înlocuirea stâlpilor de beton cu stâlpi de fier în centrul orasului), proiectul “Reabilitarea, modernizarea si extinderea clãdirilor liceului teoretic Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, proiectul “Reabilitarea Ansamblului Muzeului National Secuiesc” din Sfântu Gheorghe.

Acțiunile procurorilor DNA de la Sfântu Gheorghe vin la o zi după ce organele de urmărire penală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 februarie 2016, a președintelui Judecătoriei Sfântu Gheorghe – Poiană Elena.

La data de 19 august 2015, inculpata Poiană Elena, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Harghita, a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 10.000 lei, pentru a dispune soluționarea favorabilă a contestației formulate de două persoane arestate preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, împotriva unei încheieri pronunțate de Judecătoria Miercurea Ciuc, hotărâre prin care judecătorul de cameră preliminară a respins solicitarea celor doi de revocare și înlocuire a măsurii arestării preventive, se arată în comunicatul DNA).

Toate acțiunile sale îl înscriu pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Arpad Andras în rândul politicienilor români care se folosesc în interes privat, de funcția pe care o deține, în detrimentul cetățeanului pe care pare că îl apără.

0 Comentarii

Shares