Iun 3, 2023, 23:41

Cine este misteriosul personaj din PSD care l-a adus în Guvern pe Dragoş Tudorache, noul ministru de Interne

Sorin Moisă

Dragoș Tudorache este nominalizarea premierului Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, aşa cum anunţa săptămâna trecută BreakingNews24. Tudorache a fost până acum şef al Cancelariei Guvernului şi, printr-o HG adoptată imediat după instalarea tehnocraţilor la Palatul Victoria, coordonator al activităţii tuturor ministerelor. La nivel neoficial se ştie că Tudorache este un al doilea premier, cel care organizează ntreaga activitate a Cabinetului şi cel care are influenţa unei „emineţe cenuşii”.

Tudorache are un cuvânt greu de spus şi în pivinţa planurilor miniştrilor tehnocraţi de a se implica sau nu în politică, în contextul dansului politic pe care îl fac partidele în jurul echipei lui Cioloş.

Practic necunoscut şi foarte tânăr, Dragoş Tudorache are un CV spectaculos pentr cineva care a pornit în viaţă ca judecător la Galaţi.

Din anul 2000, când încă era judecător, la Galaţi, Tudorache a ajuns şef de unitate si coordonator al celulei de analiza,  Departamentul pt Statul de Drept si Protectie a Drepturilor Omului, Organizatia pt Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Misiunea din Kosovo, Pristina, Kosovo. Din 2003 a devenit şef al Departamentului Juridic, Echipa Judecatorilor Internationali ONU, Administratia Interimara ONU pt Kosovo, Pristina, Kosovo. În martie 2005 a fost numit Task Manager, Justitie si Anticoruptie, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, iar în mai 2007  Coordonator la Facilitatea Schengen, DG Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, în Bruxelles. În martie 2009 a fost avansat şef de unitate, Director Executiv Interimar al Agentiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT: Sistemele de Informare Schengen si Vize, Directia Generala Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, Bruxelles, în noiembrie 2013 – Sef de unitate, Afaceri Internationale, Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana, iar în martie 2015 –  Sef de unitate, Coordonare si Strategie,  Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana.

Şi mai spectaculos este însă felul în care a ajuns tănărul Tudorache în Guvernul Cioloş. Pentru că Cioloş nu ştia de existenţa lui, i-a fost recomandat. Cine i l-a recomandat? Surse politice au declarat pentru BreakingNews24 că cel care i-a dechis lui Tudorache uşa carierei guvernamentale este europarlamentarul PSD Sorin Moisă. 

N-aţi auzit de el? Nici colegii săi din PSD n-au auzit, misterioasa sa prezenţă în grupul PSD de la Bruxelles rămânând de neexplicat chiar şi pentru europarlamentarii social-democraţi. Cu atţt mai mult cu cât el a fost director de cabinet al lui Dacian Cioloş la Comisia Europeană, în perioada în care acesta era un adversar declarat al PSD. Ei bine, din calitatea de director de cabinet la Cioloş, a ajuns în 2014 direct pe un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europalamentare, susţinut de Victor Ponta.

În luna mai a acestui an, Moisă a produs rumoare în rândul colegilor săi de la Bruxelles, apărând în topul celor mai influenţi parlamentari europeni realizat de Politico.eu. Hotnews notează că Moisă „Este singurul roman prezent in aceasta lista a parlamentarilor europeni „care conteaza cu adevarat”. Politico.eu scrie ca a realizat aceasta lista incercand sa afle „cine stabilieste agenda, cine se diferentiaza de colegii lui, cine determina trendul atat in scena legislativa cat si in dezbaterea politica mai larga a Uniunii Europene, unde adeseori europarlamentarii joaca un rol de ambasadori”. Politico.eu noteaza ca Moisa a fost raportor din umbra pentru tratatul de liber schimb Canada – UE, pozitie din care a demisionat in 2016 in urma refuzului de a renunta la vize pentru Romania.

Cioloş: „Am hotărât să merg cu un civil la MAI”

Într-o declarație de presă susținută marți la Palatul Victoria, prim-ministrul i-a mulțumit lui Petre Tobă pentru activitatea desfășurată la Ministerul Afacerilor Interne și și-a exprimat speranța ca acesta „să își clarifice cât mai repede situația, atât în acuzațiile din partea DNA, cât și suspiciunile de plagiat pe care CNATDCU trebuie să le clarifice într-un fel sau altul cât mai repede”.

„Dată fiind situația, am analizat într-o primă fază și un interimat de câteva săptămâni, pentru a avea mai mult timp să analizez diferitele opțiuni de ministru acolo. Am hotărât în cele din urmă să nu merg cu un interimat. E un minister important, care are atribuții importante în perioada următoare, inclusiv în organizarea alegerilor (…) și cred că un interimat nu ar face decât să prelungească starea de incertitudine, care nu este deloc utilă și fructuoasă. O să merg cu o propunere definitivă. (…) Am hotărât să merg cu un civil, pentru cât mai multă echidistanță și echilibru. (…) Trebuie să fiu sincer și să vă spun că nu am avut prea multe de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru patru luni la un minister care este unul greu și cu activitate importantă. Am decis să îl propun pe Dragoș Tudorache, șeful de Cancelarie de aici de la Guvern”, a anunțat premierul Dacian Cioloș, citat de Agepres.

El a precizat că Tudorache a avut ocazia să colaboreze cu Ministerul Afacerilor Interne și cunoaște instituția.

„De când este la Guvern a colaborat îndeaproape și cu domnul Tobă și cu MAI și cred că este în măsură să facă față la provocarea care este în față acolo la Ministerul de Interne”, a spus Cioloș.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares