Iun 8, 2023, 01:00

Cioloş apelează la bunăvoinţa lui Dumnezeu. La Transporturi a fost numit secretar de stat un preot misionar

sursa foto e-bihoreanul.ro

Dacian Cioloş l-a numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor pe Marcel Boloş, doctor în Finanţe publice, Management Financiar şi doctorand în teologie, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării în 2012, director al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, el fiind cel care a negociat masterplanul de transport cu oficialii de la Comisia Europeană. 

Boloş este însă şi preot misionar, presa din Oradea scriind că slujeşte din pasiune, fără să aibă o parohie. Site-ul ebihoreanul.ro notează că din cauza popularităţii sale în calitate de preot şi din cauză că era bine privit la Patriarhie, Episcopul Sofronie de la Bihor i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din judeţ.

Îngrijorat că preotul misionar Marcel Boloş, în prezent director pentru aplicarea Programului Operaţional Sectorial în cadrul Ministerului Transporturilor, l-ar putea întrece în popularitate, PS Sofronie a ordonat printr-un SMS tuturor preoţilor bihoreni ca acesta să fie oprit de la a mai sluji în eparhia Bihorului. Iar cel ce va ignora porunca riscă aceeaşi pedeapsă cu proscrisul, scria ebihoreanul.ro în 2013: „Întâi a fost o rumoare, dar pe 5 iulie s-a adeverit. PS Sofronie a dat poruncă, pe când se afla la Sfântul Sinod, ca preotul misionar Marcel Boloş să fie oprit de la slujirea în altar. În premieră naţională, vestea mazilirii a fost adusă la cunoştinţa preoţimii bihorene printr-un SMS. Mesajul tastat de protopopul Oradiei, Dorel Rusu, e cât se poate de clar: „Vă comunicăm că părintele misionar Marcel Boloş nu poate să fie primit la slujire în cadrul parohiilor din cadrul Protopopiatului Oradea!”. Astfel, Boloş, care slujea duminica la Biserica Sf. Duh Mângâietorul de lângă sala Antonio Alexe, nu va mai putea sluji aici şi niciunde în judeţ”

marcel bolos, foto ebihoreanu.ro

Orădeanul Marcel Boloş a fost numit pe 23 martie în Consiliul de Administraţie al Tarom. Fondator al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, Boloş este în prezent directorul ADR Nord-Vest. Boloş a fost numit în conducerea Tarom de către ministrul Transporturilor, Ioan Rus, pentru experienţa acumulată în perioada în care a fost director al Autorităţii de Management al Planului Operaţional Sectorial Transport şi va avea un salariu de 2.000 euro pe lună.

Boloş a fost şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar în perioada 2006-2008, după care, în primul mandat al primarului Ilei Bolojan, a înfiinţat DMPFI pe care a şi condus-o vreme de patru ani. Din 2012 acesta a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar în 2013 a devenit director AMPOST.

Absolvent a două facultăţi (de economie şi teologie), Marcel Boloş este preot misionar şi are două doctorate obţinute la Cluj şi la Timişoara, în Finanţe Publice şi respectiv Management Financiar.

În luna mai a anului trecut, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că l-a găsit pe Marcel Boloş în triplă incompatibilitate pentru că a exercitat simultan mai multe funcţii în sectorul public. Potrivit ANI, Marcel Boloş s-ar fi situat sub incidenţa Legii nr. 161/2003 pentru următoarele:
În mai – iunie 2012, Boloş a fost director în Primăria Oradea, la Finanţări Internaţionale şi, în acelaşi timp, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Apoi, între 1 ianuarie 2013 – 1 ianuarie 2014, Marcel Boloş a fost director al aceleaşi direcţii din Primăria Oradea precum şi director general adjunct în Ministerul Transporturilor. De asemenea, în octombrie – decembrie 2013, orădeanul Boloş cumulase funcţiile de director general adjunct în Ministerul Transporturilor şi de director general al Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic SA, din sectorul public.
Informat de ANI despre „declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază”, Marcel Boloş a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului său la apărare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares