Iun 4, 2023, 00:17

Cioloș: Dacă românii nu dau bani pentru Cumințenia Pământului, aceasta nu va fi cumpărată

cumintenia pamantului

Premierul Dacian Cioloș a declarat că sculptura „Cumințenia Pământului” nu este o piatră, ci o operă de artă cheie în viața artistică a lui Constantin Brâncuși, precizând că va fi achiziționată doar printr-un parteneriat între Guvern și cetățeni.

Dacian Cioloș a spus, duminică, la Pro TV, că înainte de a fi relansate negocierile pentru achiziția sculpturii i-a cerut ministrului Culturii să clarifice fără echivoc situația juridică a operei de artă.

„S-a negociat prețul care să fie plătit și s-a ajuns la 11 milioane (de euro — n.r.). (…) I-am cerut (ministrului Culturii — n.r.) să vină cu un precontract înainte de a lansa subscripția publică, să avem câteva lucruri foarte precise, legate și de termenul până la care să plătim suma respectivă”, a mai spus premierul.

El a atras atenția că atât banii pe care îi va da Guvernul, respectiv 5 milioane de euro, cât și suma de 6 milioane de euro, care ar urma să fie strânsă prin subscripție publică, vor veni de la cetățeni.

„Haideți să fim clari, direcți, și cei 5 milioane de euro tot banii cetățenilor sunt. Cei 6 milioane de euro care ar veni în plus tot de la cetățeni vin, însă cred că e important acest mesaj, că e o achiziție asumată de statul român și de poporul român. Am văzut toate discuțiile. De ce să dăm atâția bani pentru o piatră? Nu e vorba de o piatră acolo, e o operă de artă cheie în viața artistică a lui Brâncuși. E un unicat. Brâncuși are mai multe sculpturi, mai multe opere de artă pe care le-a lucrat în mod evolutiv, mai multe versiuni. Asta este una dintre puținele care este unică. N-a mai încercat alte versiuni. El a realizat această lucrare la un moment cheie, după ce a ieșit din experiența cu Rodin„, a explicat Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

Premierul a mai spus că sunt puține astfel de opere de artă care au rămas în țară. „Sigur că ea oricum rămâne în țară, pentru că fiind în patrimoniul național nu poate să iasă. Dar cred că una este să fie la dispoziția statului și să fie pusă într-un muzeu fără alte discuții și alta este să intre în sectorul privat”, a afirmat Cioloș.

Întrebat ce se va întâmpla dacă din subscripție publică nu se va aduna suma necesară, Dacian Cioloș a spus că se va renunța la achiziția sculpturii. „Dacă nu se adună suma, înseamnă că împreună am decis să renunțăm la această operă”, a precizat Cioloș.

Înainte de a fi lansată subscripția publică va exista un precontract cu condițiile foarte clare de achiziție pentru a fi eliminate suspiciunile legate „de orice alte interese”, a mai spus Cioloș.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares