Oct 22, 2021, 00:30

Cioloş: România este refuzată în Schengen din motive depăşite

ciolos si merkel

Premierul Dacian Cioloș a declarat luni, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că țării noastre îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice de mai bine de 5 ani.

„Chiar și în situații de criză, reacțiile noastre la nivel comunitar rămân încă greoaie. Și nu pot să nu reamintesc aici rolul esențial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autoritățile noastre și faptul că de mai bine de 5 ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care în acest moment mi se par total depășite de realitățile cu care ne confruntăm cu toții”, a spus Cioloș.

Acesta a precizat că România și Guvernul pe care-l conduce au reflectat serios la toate aceste realități.

„Fără niciun echivoc, România mizează pe reziliența și pe capacitatea de regenerare a proiectului european și e decisă să-și investească resursele diplomatice și politice în acest sens”, a afirmat prim-ministrul.

În opinia premierului, diplomația de criză a acaparat timpul și energia politică în acest ultim an.

„Nu pot să nu reamintesc și multiplele atacuri teroriste din Europa, la fel cum le am vii în memorie și pe cele din Turcia sau din Orientul Mijlociu. Terorismul a devenit amenințarea asimetrică cea mai serioasă a timpurilor noastre, care, alături de migrație, nu poate fi combătută decât cu idei, soluții și acțiuni comune. Ne găsim mult prea des fără informația și instrumentele de care avem nevoie pentru a avea politici proactive. Ne-a fost necesar mai mult de un an de la primul atac terorist din Paris pentru a adopta o decizie privind Passenger name record la nivel european”, a subliniat Cioloș.

0 Comentarii

Shares