Iun 7, 2023, 22:08

Cioloş: România nu primește niciun imigrant

ciolos si merkel

Europa este în mare dificultate din cauza migraţiei, a spus Dacian Cioloş într-un interviu surprinzător pentru France 24 şi Radio France Internationale. La finalul vizitei sale din Franţa, Cioloş a afişat o poziţie mai degrabă anti-migraţie, care ar putea deranja Germania. Premierul român o asigurase pe Angela Merkel la începutul lunii că România va face tot posibilul pentru a-şi îndeplini rolul în problema refugiaţilor. Mai mult, Cioloş a spus că România nu va primi cota de refugiați alocată de CE, deoarece mecanismul de distribuire nu funcționează

R: Vă distingeţi mult de alte ţări din est sau nu? Mă gândesc la Polonia, Ungaria, Slovacia sau Cehia. Care resping chiar şi faptul că e vorba de imigranţi musulmani.

Cioloş: România rămâne circumspectă în ceea ce priveşte mecanismul prin care se împarte această responsabilitate la nivel european. Noi am mai spus asta, vrem să facem parte din soluţie şi suntem conştienţi că trebuie să găsim o soluţie împreună. O soluţie ce trebuie găsită prin dialog.

R: Câţi refugiaţi vreţi să primiţi?

Cioloş: Nu vă pot da o cifră. Ne-am luat deja angajamentul pentru a primi câteva sute, dar nici aceştia nu pot fi distribuiţi. Nu din cauza României ci a stării lucrurilor. Acest „hotspot”, acest punct de distribuire, nu funcţionează. Asta arată că problema nu este în decizia politică, ci în capacitatea noastră de a face să funcţioneze acest tip de mecanism”, a spus premierul român pentru France 24.

Moderatoarea l-a provocat pe premierul român spunând că Angela Merkel, deşi are probleme cu imigranţii, iar Germania este şi ţara care a găzduit cei mai mulţi, continuă să îi primească. Şi că, mai mult, ar trebuie să fie o asumare colectivă, de parteneriat.

„Tot o decizie colectivă a fost şi că trebuie să controlăm fluxul migrator. Iar asta nu s-a întâmplat. Mulţi imigranţi care au ajuns în Germania au trecut frontiera fără acest proces de control şi înregistrare, pentru a şti cine intră, în ce condiţii, cine poate rămâne şi cine trebuie să plece, în funcţie de regulile pe care le-am stabilit cu toţii”, a punctat Dacian Cioloş spunând că poziţia României este aceeaşi ca şi în perioada guvernului Ponta.

„România a spus clar că nu consideră că un mecanism automat de distribuire a migranţilor, pe baza unor cote obligatorii, poate fi o soluţie şi că acest mecanism trebuie să rămână voluntar. Şi că în funcţie de posibilităţile de asimilare şi integrare a acestor migranţi, România poate face eforturi alături de celelalte state. Dar să fie eforturi care pot fi făcute în mod real. Ne menţinem această poziţie”.

Fiecare trebuie să ia deciziile pe care crede că şi le poate asuma, a mai spus premierul român. Iar Angela Merkel trebuie să decidă dacă îşi asumă. Însă România are limite.

Premierul Dacian Cioloş a efectuat o vizită în Franţa, pe 20 şi 21 ianuarie, unde a avut un dejun de lucru cu preşedintele Francois Hollande, cu premierul Manuel Valls, dar şi întâlniri cu preşedintele Senatului, cu preşedintele Adunării Naţionale, cu studenţi români şi oameni de afaceri francezi.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares