Mar 23, 2023, 03:54

Cioloș va prezenta Guvernul duminică

geoana si ciolos

Premierul desemnat Dacian Cioloş a scris, joi, pe Facebook, că lucrează la „o echipă solidă”, procesul de selectare a miniştrilor este încă în desfăşurare, iar lista miniştrilor va fi prezentată la sfârşitul acestei săptămâni, mulţumind pentru „sutele de mesaje de susţinere”. În cursul zilei, el s-a întâlnit cu Traian Băsescu, liderul MP, şi cu Mircea Geoană, preşedintele PSRO

Miercuri, el a avut consultări cu PNL,UDMR, PSD şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară. Cioloş nu a făcut declaraţii după întrevederile pe care le-a avut cu liderii partidelor parlametanare.

„Vă mulţumesc tuturor pentru sutele de mesaje şi pentru susţinere. Zilele acestea am avut discuţii consultative cu partidele politice. Lucrez la o echipă solidă, iar procesul de selecţie a miniştrilor este în plină desfăşurare. La sfârşitul acestei săptămâni intenţionez să prezint lista miniştrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare”, a scris Cioloş, pe contul său de Facebook

Preşedintele PSRO Mircea Geoană declarat, joi, că partidul său va vota Cabinetul Cioloş şi a afirmat că o majoritate explicită de susţinere în Parlament va pune noul Guvern la adăpost de tentaţia „pseudopartenerilor” care vor încerca să şantajeze Executivul pentru a-şi proteja interesele.

Mircea Geoană a făcut această precizare la finalul întâlnirii pe care a avut-o joi cu premierul desemnat Dacian Cioloş.”Pe scurt, o întâlnire bună, există în acest moment premise ca în programul
de guvernare sugestiile PSRO să fie reţinute şi să reflectate şi în aceste condiţii grupul nostru parlamentar marţea viitoare va vota în favoare învestirii Guvernului Cioloş”, a declarat Geoană, citat de Mediafax.

El a afirmat că guvernul de tehnocraţi va avea nevoie de o majoritate parlamentară transparentă. „Spun cu toată convingerea că acest guvern, tehnocrat fiind, va avea nevoie de o majoritate explicită de susţinere în Parlament şi va trebui să fie pus la adăpost de tentaţia unor pseudoparteneri care vor încerca să negocieze fiecare vot în Parlament sau, de ce nu, să şantajeze Guvernul cu privire la interesele pe care domniile lor le au de adăpostit”, a mai spus Mircea Geoană, adăugând că aceasta este o precondiţie pentru succesul Cabinetului Cioloş.

Preşedintele PSRO a spus că a discutat cu premierul desemnat despre nevoia ca bugetul care va fi întocmit să prevadă elemente de performanţă a cheltuirii banului public, dar şi despre depolitizarea în profunzime a companiilor de stat şi nevoia de încetare a ciclului de clientelism politic şi favoritism care drenează resursele statului român.

„Am vorbit despre transformarea EximBankului într-o bancă pentru IMM şi pentru sectorul agricol, despre o bancă naţională de infrastructuri, despre un fond suveran de energie şi investiţii publice, proiecte la care noi am lucrat şi care au fost foarte bine receptate de domnul ministru”, a spus Mircea Geoană.

Preşedintele PSRO a mai spus că i-a transmis lui Dacian Cioloş că pentru a crea posibilitatea ca o nouă generaţie de partide şi de oameni care doresc să facă politică diferit să aibă succes trebuie ca înainte de alegerile locale şi parlamentare de anului viitor să se reducă pragul electoral de la 5% la 3%, să se introducă votul electronic şi prin corespondenţă şi, nu în ultimul rând, să se reintroducă alegerea primarilor în două tururi.

Mircea Geoană a afirmat că nu a discutat cu premierul desemnat despre lista viitorilor miniştri, afirmând că nu este relevantă în acest moment, întrucât PSRO este interesat de posibilitatea de a avea în România „o revoluţie a bunei guvernări”, „un salt de la modul extrem de opac şi de netransparent în care se alocă banul public” la investiţii in sănătate, educaţie şi infrastructură.

Preşedintele PSRO a mai spus că Cioloş este un om sobru care crede că România poate fi mai bine administrată.

„Mi se pare un om sobru şi un om care crede că România poate fi mai bine administrată. Este şi convingerea mea. De aici decurge totul şi o educaţie mai bună şi o sănătate mai bună şi un sistem politic mai corect şi o administraţie a statului mai performantă”, a spus Mircea Geoană, adăugând că la discuţiile privind bugetul pentru anul 2016 speră ca o parte din aceste priorităţi să fie reflectate.

Cât priveşte depolitizarea nivelului doi al adiministraţiei publice-prefecţii şi a secretarii de stat-Geoană a afirmat că nu se urmăreşte schimbarea unei camarile politice cu alta, afirmând că este important să existe criterii stricte de performanţă la intrarea în administraţia publică.

Întrebat dacă vor fi aduşi în structurile statului oameni de la Bruxelles sau din spaţiul european, Geoană a afirmat că nu a discutat acest lucru cu premierul desemnat, precizând însă că „faptul că un număr de profesionişti români care au experienţă la Bruxelles, la Banca Mondială, în companii internaţionale ar accepta să slujească statul român” este un lucru care trebuie încurajat.

Mircea Geoană a spus că potrivit calendarului stabilit de Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor trebuie să fie făcute publice pentru ca luni comisiile de specialitate să facă deja audierile iar marţi plenul reunit să dea votul de învestire. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares