Dec 8, 2022, 19:34

Clinica nefuncțională pentru Arși de la Floreasca, făcută de un apropiat de-al lui Oprescu, după o licitație cu dedicație

Momentul inaugurarii unitatii de arsi

Unitatea de Arşi din Spitalul Floreasca, în care s-au investit peste 8,5 milioane de euro tocmai pentru situaţii grave, încă nu e folosită. Niciunul dintre cei 14 răniţi internaţi în stare critică la Spitalul de Urgenţă Floreasca nu a ajuns în clinica dotată cu aparatură de ultimă generaţie pentru vindecarea arsurilor grave.

RISE Project a verificat cine e firma care s-a ocupat de utilarea acestei unități de chirurgie plastică, realizată la Spitalul Floreasca: Compania Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu. Acesta a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție.

Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei). De altfel, la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de firma Gemedica, această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni, spun cei de la RISE Project.

Unitatea de urgențe pentru arși, inaugurată acum o jumătate de an, ale cărei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integrantă din clinică de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din șase paturi și o sală de operații.

Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Arşi din Spitalul Floreasca: „Am considerat necesar să grupăm toţi pacienţii într-o singură locaţie. În acest scop, serviciul de terapie intensivă le-a dedicat numărul corespunzător de paturi, pentru a aduna toţi bolnavii arşi într-un singur sector, pentru a putea fi monitorizaţi în comun şi pentru a utiliza resursa umană cu maximă eficienţă. Ar fi evident ilogic să utilizăm resursa umană, să o alergăm între două etaje având cinci pacienţi într-un loc şi nouă pacienţi într-un alt loc (…) Din motive de utilizare in condiţii de eficienţă maximă a resurselor noastre umane, am dedicat o parte din spaţiul unităţii de TI din spitalul de urgenţă îngrijirii în primele etape a acestor bolnavi grav arşi. În momentul în care vom putea disocia cazurile efectiv grave de cele care au o traiectorie evolutivă medie vom putea instala 4-5 pacienţi gravi în acest spaţiu. Cele cinci paturi nu puteau face faţă internării celor 14 pacienţi decât dacă îi puneam câte 3 în pat”.

Unitatea de Arşi nu are nici acum personalul necesar, la şapte luni de la dotarea cu aparatura de ultimă generaţie.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares