Iun 7, 2023, 11:31

CNA consideră că imaginile cu morţi arşi de la Colectiv pe tv au fost conform legii

Şefa CNA Laura Georgescu a fost audiată marţi, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, unii membri ai comisiei cerându-i demisia, pentru faptul că televiziunile au transmis imagini interzise prin lege, în contextul tragediei din clubul Colectiv.

Deputaţii Liliana Mincă şi deputatul PND Radu Popa i-au cerut şefei Consiliului Na?ional al Audiovizualului Laura Georgescu să demisioneze din funcţie, în contextul în care instituţia nu a dispus sancţiuni pentru posturile de televiziune care au difuzat imagini neblurate de la locul tragediei petrecute în Clubul Colectiv. Un alt aspect invocat de preşedintele Comisiei, deputatul PNL Gigel Ştirbu a fost legat de „politica de îndobitocire a telespectatorilor” promovată de unele posturi TV.

Deputatul PSD Mihail Sturzu a cerut nu numai demisia şefei CNA, ci şi a membrilor Consiliului, afirmând că astfel Pralamentul va fi „obligat” să numească oameni competenţi şi să aducă îmbunătăţiri legislaţiei.

Şefa CNA i-a transmis deputatului Mihai Sturzu că va demisiona dacă acesta îi va spune care este prevederea legală pe care a încălcat-o.

„Domnule deputat dacă îmi arătaţi unde am încălcat legea, eu personal, îmi dau demisia”, a declarat şefa CNA, Lauga Georgescu.

Laura Georgescu a susţinut, în prezentarea făcută, în faţa Comisiei de cultură, că dacă în prima jumătate de oră „au scăpat imagini”, strict tehnic, acestea nu aveau cum să fie blurate, explicând că ulterior a funcţionat „sistemul de comunicare cu cei din post care trebuiau să înregistreze aceste imagini şi să le blureze”.

Şefa CNA le-a cerut membrilor Comisiei de cultură să ia în calcul faptul că a fost pentru prima dată când oamenii din media s-au întâlnit cu un eveniment de asemenea proporţii.

„Consiliul va da sancţiuni, însă, reporterii care au fost la faţa locului au încercat că informeze publicul, în niciun caz să încalce legile”, a declarat Laura Georgescu, în cadrul audierii din Comisia de Cultură.

Şefa CNA a afirmat că în prima şedinţă de după tragicul eveniment, Consiliul a adoptat prima recomandare, adresând rugămintea către toate televiziunile de a încerca să nu transmită imagini de la priveghi şi înmormântări, „având în vedere că există posibilitatea ca aceste transmisiuni să aducă atingere demnităţii umane”.

Laura Georgescu a precizat că, joi, s-au încheiat ultimele monitorizări privind difuzarea imaginilor de difuzate în contextul tragediei din clubul Colectiv, afirmând că subiectul este pe ordinea de zi a şedinţei de, marţi, 10 noiembrie.

„Nu putem discuta strict cantitativ câte un post, avem aici primele 38 de ore de pe 10 televiziuni. Ele trebuie vizionate în şedinţă publică în prezenţa reprezentanţilor media”, le-a comunicat Laura Georgescu membrilor Comisiei de cultură.

Difuzarea imaginilor neblurate în contextul tragediei din clubul Colectiv nu a fost singura mustrare pe care membrii comisiei i-au adresat-o Laurei Georgescu.

Peşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu, a atras atenţia că „televiziunile româneşti o anumită politică de îndobitocire a telespectatorilor”, afirmând că probabil amenzile date de CNA nu sunt suficient de ridicate în comparaţie cu banii pe care posturile de televiziune îi primesc din publiciatate.

În apărarea sa, Laura Georgescu a susţinut că CNA se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită, afirmând că „moare se pare tabloidul şi se naşte reality show-ul”, context în care CNA are în vedere modificarea legislatiei secundare pentru a combate aspectele indicate de preşedintele comisiei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares