Mai 30, 2023, 23:25

Codruța Kovesi, alături de Viktor Orban într-un top european al personalităților care schimbă Europa

kovesi orban

Kovesi pentru presa internațională: 90% dintre cei acuzați ajung să fie condamnați

Șefa DNA a intrat pe lista scurtă în topul celor 28 de personalități care transformă și agită Europa. Laura Codruța Kovesi este lăudată de portalul Politico pentru cariera sa de 9 ani în care a schimbat fața României prin lupta împotriva corupției. Procuroarea-șef a DNA a început acest drum la numai 33 de ani, spun analiștii străini, iar după câțiva ani a atacat corupția la cel mai înalt nivel. Aceștia amintesc de Elena Udrea, Victor Ponta, Sorin Oprescu sau fratele lui Traian Băsescu.

Întrebată de Politico.eu care ar fi sloganul său pentru Europa, Laura Codruța Kövesi a răspuns: ‘Mai multă educație, mai puțină corupție’. Șefa DNA mărturisește că nu admiră în mod special niciun personaj istoric, dar precizează că admiră ‘oamenii care au reușit să facă ceva în viață, care sunt serioși, responsabili și profesioniști’.

La întrebarea ‘Care sunt cele trei lucruri pe care le luați cu dumneavoastră oriunde mergeți?’, răspunsul lui Kovesi a fost ‘O carte, echipament sportiv și un telefon’.

Kovesi are însă și criticii săi, potrivit Politico, mulți susținând că a făcut jocuri politice. La această acuzație răspunsul său a fost că DNA se îndreaptă împotriva tuturor corupților.

„În ultimii ani au fost investigați politicieni de la toate partidele politice, independent de partidul din care fac parte, de la putere au opoziție. 90% dintre cei acuzați ajung să fie condamnați. Pentru ca lupta împotriva corupției să aibă succes, voința, determinarea și talentul nu sunt suficiente. Este vital ca independența procurorilor și stabilitatea DNA să rămână neatinse”, a spus Kovesi pentru Politico.

Fiică de procuror, Kövesi a făcut dreptul la începutul anilor ’90, primii ani ai noii Românii democratice. Ea și-a început activitatea într-un cadru eminamente masculin, când ‘sistemul încuraja discriminarea de gen’ în ceea ce privește numirile. ‘De atunci lucrurile s-au schimbat. Discriminarea a dispărut din sistemul judiciar, iar numirile și promovările se bazează acum pe alte criterii’, explică șefa DNA.

‘De la Viktor Orbán — subversivul conservator al Europei — și opoziția Margrethei Vestager (comisarul european pentru concurență) față de titanii afacerilor globale la fondatorii mișcării Refugees Welcome și starul internațional Stromae, oamenii din lista Politico 28 agită și configurează viața publică europeană.

Sin título

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares