Mar 25, 2023, 22:56

Comisarul UE pentru Migraţie: Tratatul Schengen ar putea fi suspendat din cauza migrației

schengen

Tratatul Schengen riscă să fie suspendat dacă numărul imigranţilor care tranzitează Turcia nu se va diminua semnificativ în următoarele săptămâni. Cu toate că  Uniunea Europeană a anunţat că va oferi Turciei trei miliarde de euro pentru a opri tranzitul imigranţilor veniţi din Orientul Mijlociu, în principal din Siria şi Irak.

„În următoarele zece zile, avem nevoie de rezultate tangibile şi clare pe teren. În caz contrar, există pericolul ca întregul sistem să se prăbuşească”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie la consiliul JAI, opinia sa fiind împărtășită și de miniștri din Germania, Olanda, Austria şi Luxemburg.

Şapte state au introdus deja controale temporare pe segmente ale frontierelor din interiorul spaţiului de liberă circulație. Liderii europeni aşteaptă acum summitul UE-Turcia pe tema imigraţiei, programat pe 7 martie, şi o altă reuniune pe acelaşi subiect, pe 18-19 martie. Alianţa Nord-Atlantică a început să tirmită deja nave de patrulare în Marea Egee, misiunea urmând să devină completă înainte de 7 martie.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a amenințat miercuri că va refuza pe viitor orice acord european dacă povara crizei migratorii „nu va fi împărțită proporțional” de țările membre ale Uniunii Europene.

„Grecia nu va mai accepta niciun acord dacă greutatea și responsabilitățile (crizei migratorii) nu sunt împărțite proporțional” de țările membre ale UE, a declarat Alexis Tsipras în cursul unei dezbateri în parlamentul de la Atena.

„Dacă Grecia nu este în stare să securizeze frontiera externă a UE, sunt necesare acţiuni din partea altor ţări. Dacă Grecia insistă că nu poate proteja frontiera cu Turcia, trebuie să ne punem întrebarea dacă frontiera Schengen ar trebui să mai fie acolo”, a avertizat Johanna Mikl-Leitner, ministrul de Interne al Austriei.

Pe acest fond, deputații germani au adoptat cu o largă majoritate o serie de măsuri ce înăspresc condițiile de acordare a azilului pentru migranți, printre aceste măsuri evidențiindu-se cele care îngreunează regruparea familiilor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares