Mar 25, 2023, 01:23

Comisia Europeană critică reducerea TVA

foto presalibera.net

Comisia Europeană este reticentă în legătură cu planul Guvernului României de reducere a cotei TVA-ului, cerând efectuarea unui studiu asupra efectelor şi avertizând că măsura riscă să afecteze sustenabilitatea situaţiei fiscale.

„Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape cele mai noi evoluţii privind propunerea Guvernului României de reducere a TVA la 19% de la 24%”, a declarat Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Executivului UE pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor.

„Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale României, inclusiv în privinţa finanţelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA-ului ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a României. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel”, a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor. „Aşa cum s-a aprobat astăzi în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, un lucru foarte plăcut, Comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam în Comisie că analizăm la Ministerul de Finanţe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile la Minister. Din calcul trebuie să vedem exact cât anume putem susţine şi de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016”, a spus ministrul Teodorovici.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares