Ian 27, 2023, 10:11

Comisia Europeană și FMI se îndoiesc de sănătatea economiei românești. Avertisment pentru politicieni

comisia europeana

România trebuie să se asigure că nu vor mai exista iniţiative legislative care să afecteze siguranţa cadrului legal general şi să genereze riscuri asupra stabilităţii financiare. Dacă este necesar, să fie luate măsuri pentru atenuarea actualelor riscuri, recomandă Comisia Europeană şi Consiliul UE.

Chiar dacă România nu are probleme economice majore, Comisia Europeană dă un prim semnal că suntem sub presiunea unor riscuri majore macroeconomice, meționând vulnerabilitățile din sistemul bancar sau creșterea salariului minim. Comisia recomandă Guvernului României să limiteze, în 2016, devierile de la obiectivele bugetare pe termen lung şi să reuşească o ajustare bugetară de 0,5% din PIB în 2017.

“Există riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilităţile în sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice şi de mari creşteri salariale. În contexul măsurilor de relansare economică, volumul mare al activelor externe a început să scadă. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate măsuri pentru consolidarea sectorului financiar. În momentul de faţă, sectorul bancar este bine-capitalizat şi beneficiază de lichidităţi, dar anumite iniţiative legislative (…) prezintă riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor şi salariul minim au crescut şi au fost aplicate reduceri de impozite”, arată Comisia Europeană într-un raport de evaluare a politicilor economice şi financiare.

Politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele optează pentru creşterea bugetului de stat şi reducerea impozitelor în perioadele de creşteri economice, reducând cheltuielile şi crescând impozitele în caz de recesiune.

De asemenea, instituţiile din România sunt îndemnate să ia măsuri pentru evitarea abandonului şcolar şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei, în special pentru romi. „Plăţile informale” în sistemul de sănătate trebuie limitate, iar procedurile din administraţia publică trebuie simplificate şi îmbunătăţite, adaugă raportul, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, FMI s-a declarat îngrijorat de evoluțiile politicilor fiscale și monetare din ultimii ani, care pot avea efecte negative pe termen mediu asupra economiei românești în ceea ce privește datoria publică și deficitul bugetar. De asemenea, și Fondul a avertizat să salariul mediu crește mult prea repede.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares