Aug 2, 2021, 15:43

Concedieri masive și pierderi record pentru Deutsche Bank, cea mai mare bancă a nemților, prezentă și în România

20150416140600_deutsche-bank-gtv-150415-612x344_642x369_cover

Modelul german dă semne tot mai clare de slăbiciune după ce Deutsche Bank a raportat pierderi de 6 miliarde de euro în trimestrul al treilea. Motiv pentru care va da afară până în anul 2018 nu mai puțin de 26.000 de angajați. Măsura este parte din strategia noului director general, britanicul John Cryan, de îmbunătăţire a profitabilităţii.

În plus, Deutsche Bank va renunţa la operaţiunile din 10 ţări, va reduce numărul clienţilor pentru serviciile de investiţii şi va restrânge operaţiunile pe pieţele financiare cu 50%.

Deutsche Bank a rămas în iunie fără cei mai importanţi oameni din conducere după ce directorii executivi Anshu Jain şi Jurgen Fitschen şi-au dat demisia, în condiţiile în care banca a fost implicată în mai multe scandaluri legate de manipularea dobânzilor şi corupţie, anunță Bloomberg.

Deutsche Bank este prezentă pe piaţa din România din anul 1998 și a fost implicată în câteva dintre cele mai mari tranzacţii financiare din România, în special în sectoarele energetic şi de transport. Gigantul german a primit în decembrie un acord de finanţare de 15 milioane de euro din partea statului, ca parte a unui proiect de investiţii de 40 milioane de euro, potrivit unui document publicat pe site-ul guvernului.

„O fantomă conduce Deutsche Bank”, anunţa Spiegel Online, „Co-şeful Deutsche Bank evită apariţiile publice”, scria Frankfurter Allgemeine în ediţia online, „Bărbatul care se ascunde” – aşa îl caracteriza Süddeutsche Zeitung britanicul John Cryan, noul şef al concernului financiar.

Luni, Deutsche Bank anunţa că a devenit prioritară analizarea unor eventuale afaceri dubioase între Moscova şi Londra. Conducerea concernului cooperează cu autorităţile, a luat deja măsuri disciplinare şi va mai lua măsuri, dacă se impun. Asta după ce la sfârşitul lunii aprilie, Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 miliarde dolari de organele de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru manipularea dobânzilor şi obstrucţionarea investigaţiei conduse de autorităţi.

Deutsche Bank a fost prezentă anul trecut în trei tranzacţii mari cu portofolii de credite neperformante, cu o valoare cumulată de circa 1,2 mld. euro. Două tranzacţii de circa 750 mil. euro au fost încheiate cu BCR, cea mai mare bancă locală după active, şi una cu Volksbank de 500 mil. euro.

0 Comentarii

Shares