Ian 30, 2023, 23:48

Consiliul Concurenţei anchetează defrişările ilegale

padure

Consiliul Concurenţei a decis să facă o anchetă pe piaţa lemnului după ce a sesizat nereguli în modul în care este reglementată această piaţă. Asta pentru că, spun reprezentanţii Consiliului, Romsilva vinde lemn fără niciun fel de licitaţie şi, de cele mai multe ori, are câte o singură ofertă pentru cantitatea de masă lemnoasă pe care o comercializează.

SURSA: consiliulconcurentei.ro

„Avem o problemă de principiu, faptul că Romsilva e şi agent economic şi are şi atribuţii de autoritate publică, ceea ce creează o anumită tensiune, un conflict între cele două obiective. E straniu cum se comercializează lemnul şi am fost surprinşi cum se poate vinde fără licitaţie. Statul cumpără, şi avem o legislaţie privind achiziţiile publice, care spune că nu se poate cumpăra fără licitaţie, dar când statul vinde ceva, nu avem o legislaţie. Logic ar fi să fie acelaşi principiu, să fie licitaţie pentru ca statul să nu piardă bani, să nu vândă prea ieftin. Ne-a surprins că se poate vinde lemnul fără licitaţie, prin contract direct, şi vedem şi licitaţii când există un singur cumpărător, ceea ce este straniu”, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

După ce Ancheta Consiliului va fi încheiată, vor fi făcute şi recomandări pentru modificarea legii în baza căreia funcţionează Romsilva, dar şi a Codului Silvic. Acest din urmă proiect este reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, la finalul lunii trecute, modificările cerute de Administraţia Prezidenţială şi a aprobat legea în forma iniţială. Acum este rândul Camerei Deputaţilor să se pronunţe.

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară, nemulţumite de defrişările ilegale. În urma protestelor, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema tăierilor ilegale de păduri va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Şi Corpul de Control al Guvernului a decis să sesizeze DNA după ce a descoperit mai multe nereguli la Ocoalele Silvice din toată ţara.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares