Mar 30, 2023, 04:09

Consumul de carne roşie şi procesată e la fel de cancerigen ca tutunul, alcoolul sau arsenicul

sunca carne hamburger

Să mânânci carne procesată poate fi la fel de periculos pentru sănătate și poate duce la apariția cancerului la fel ca și alcoolul, tutunul, azbestul sau arsenicul, spune Organizația Mondială a Sănătății, în cel mai șocant anunț de acest fel din istoria de aproape 70 de ani a instituției cu sediul la Geneva.

Agenția internațională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.

Consumul a 50 de grame de carne procesată de pe zi, adică mai puțin de două felii de șuncă presată, crește riscul apariției cancerului colorectal cu 18%, potrivit raportului OMS.

„Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat un doctor din IARC.

Incidenţa şi mortalitatea survenite în urma acestui tip de cancer s-au dublat în România în ultimii 20 ani atingând în anul 2000 la 18 cazuri apărute la suta de mii de locuitori; în 2006 s-au înregistrat 8240 cazuri noi, situând România în rândul ţărilor cu o incidenţă medie a bolii. În ultimii 2 ani însă, cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer (după cancerul bronhopulmonar, dar devansând cancerul gastric), cu un număr de 4.150 decese în 2002 (19,05 /100.000 loc.) şi 4.860 decese în 2006. Incidenţa creşte rapid peste vârtsa de 45 ani şi se dublează cu fiecare decadă de viaţă.

În cadrul acestui raport, IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostată și pancreas.

Consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, potrivit raportului OMS.

„Aceste studiu nu înseamnă că trebuie să te oprești din a mânca un tip de carne roșie sau carne procesată. Dar dacă mănânci multă, ai putea să te gândești să reduci cantitatea. Să mănânci o bucată de șuncă din când în când nu te va afecta foarte tare. O dietă sănătoasă înseamnă echilibru”, a spus Tim Key, profesor la Oxford și cercetător al Institutului Oncologic din Marea Britanie.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares