Dec 9, 2022, 06:52

Corina Creţu, anchetată în scandalul vacanţelor exotice pe banii Comisiei Europene

Corina Cretu in insula Reunion

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a cerut Comisiei Europene clarificări despre activităţile Corinei Creţu, comisarul UE pentru Politici Regionale, după ce site-ul Politico.eu a relatat că aproape jumătate din membrii personalului său ar fi demisionat de la începerea mandatului.

Ingeborg Grässle, preşedintele Comisiei PE pentru Control Bugetar, i-a trimis întrebări scrise despre Corina Creţu secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul, informează Mediafax.

„Într-un articol publicat de site-ul Politico.eu, au fost evidenţiate câteva probleme referitoare la programul de lucru lejer al doamnei Creţu, privind „tendinţele ei de a combina deplasările oficiale cu călătoriile private” şi privind „transportarea rudelor cu maşina de serviciu”, a scris Ingeborg Grässle, un eurodeputat german membru al grupului Partidului Popular European.

„Articolul publicat de site-ul Politico.eu ridică semne de întrebare privind conduita profesională a comisarului Corina Creţu”, adaugă preşedintele Comisiei PE pentru Control Bugetar.

Grässle a justificat audierea făcând referiri la tratate europene care prevăd că „membrii Comisiei Europene au obligaţia de a desfăşura activităţile în interesul general al Uniunii Europene”.

„Conform Codului deontologic al comisarilor, aceştia trebuie să se comporte în moduri demne de funcţie şi de atribuţii. Curtea Europeană pentru Justiţie a explicat că acest lucru presupune că membrii CE trebuie să respecte cele mai înalte standarde de conduită şi să se asigure că interesele generale sunt predilecte în mod permanent, nu doar asupra intereselor naţionale, ci şi asupra celor personale„, subliniază Ingeborg Grässle.

Secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul, „va coopera”, urmând să se prezinte la audieri pe 14 ianuarie, a transmis Executivul UE.

Site-ul Politico.eu a scris la începutul lunii decembrie că aproape jumătate dintre colaboratorii comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, au demisionat în primul an de mandat, din cauza obiceiurilor acesteia, oferind ca exemple tendinţa de a îmbina călătoriile oficiale cu cele personale sau sarcini atribuite angajaţilor. Potrivit unor foşti şi actuali angajaţi ai cabinetului Corinei Creţu, biroul comisarului român ar fi „în haos”, după plecarea mai multor membri ai personalului. Numărul neobişnuit de mare de demisii – opt din 19 angajaţi ai biroului său au plecat în 12 luni – vine pe fondul îngrijorărilor privind programul lejer de lucru al comisarului şi privind tendinţa sa de a îmbina călătoriile oficiale cu cele private şi de a cere angajaţilor săi să îndeplinească sarcini personale, precum spălarea rufelor, cumpărături sau transportarea unor membri ai familiei cu maşina, au precizat sursele citate de Politico.eu.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares