Mar 29, 2023, 19:44

Corupţie la vedetele teatrului? Maia Morgenstern şi Anca Sigartău, într-un scandal cu bani de la primăria lui Stavarache

sursa foto kristofer.ro

Celebrele actriţe Maia Morgenstern şi Anca Sigartău sunt implicate într-un scandal cu bani publici, dezvăluit de Ziarul de Bacău, care scrie că cele două vedete ale teatrului românesc ar fi pus la cale un aranjament prin care una dintre ele să poată ajunge director al Teatrului din Bacău, pentru ca din această poziţie, să poată plăti, din bani publici, prestaţiile actoriceşti ale amândorura.

Situația legală a managerului Teatrului Bacovia, Anca Sigartău, este complicată, pentru că ar putea fi acuzată de conflict de interese de natură penală, scrie Ziarul de Bacău

Iată, pe scurt, cum a ajuns Anca Sigartău director al Teatrului Bacovia. În martie 2015, Sigartău, vedetă de teatru și televiziune, „clientă” obișnuită a tabloidelor, juca la Teatrul Evreiesc de Stat, condus de Maia Morgenstern. Se deduce că managerul Maia Morgenstern a și plătit-o pe Sigartău pentru prestațiile sale artistice, pe bază de contract. Când s-a organizat concursul pentru postul de director al Teatrului Bacovia, prima „reprezentație” a fost anulată de Primăria Bacău, din motive încă neclare.

La „reluare”, în comisia de concurs a fost cooptată Maia Morgenstern. Desi o avea în subordine prin contract pe Sigartău, Morgenstern nu s-a recuzat. Ba mai mult, așa cum a anunțat viceprimarul Radu Ababei, Morgenstern a semnat o „declarație de imparțialitate”. Dacă a mințit, Maia Morgenstern s-ar afla în situația – penală – de fals în declarații. Pe rolul instanțelor este deja un proces legat de legalitatea concursului, vom reveni asupra acestui subiect.

Sigartău recunoaște: „Am luat bani, mult sub suma de piață pe care o am!”

După relația contract – membru în comisie, a venit rândul Ancăi Sigartău să o contracteze pe Maia Morgenstern, de data aceasta, pe bani publici. Asa s-a făcut că instituția de teatru din București a primit o felie consistentă din bugetul Theaterstock. Sumele încasate de persoanele fizice au fost trecute tot la secret, de mânuitorii banilor.

Dar generozitatea noului manager al Teatrului Bacovia a mers mai departe,  a invitat la Theaterstock mai multe teatre din București, cu reprezentații în care ea însăși a fost distribuită. Pe bani, desigur, după cum ea însăși recunoaște, ba are și ceva de reproșat.

„Am virat bani de la teatru către teatrele cu care am colaborări. Ce, dacă acele teatre încasează bani (virați de domnia-sa, de la Teatrul Bacovia – n.n.), nu am voie să mai joc?!”, s-a mirat Sigartău. Pentru prestațiile sale, banii nu au fost suficienți, nu se ridicau la adevărata valoare: „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”.

Anca Sigartău a fost distribuită în „Stele Rătăcitoare” – producție a Teatrului Evreiesc de Stat, „Boeing Boeing” – producție a Teatrului Elisabeta, „Interpretul” – producție a Teatrului Mic, „Laugh Story” – producție LaScena.

Întrebată dacă undeva, începând cu concursul de angajare și terminând cu Theaterstock, ar fi putut să încalce legea prin fapte penale, Anca Sigartău a declarat sigură pe ea: „Nu, în niciun caz!”. Actrița s-a arătat convinsă că, datorită circuitului banilor folosit pentru Theaterstock, la ea nu au ajuns bani publici, ci privați.

Agenția Națională de Integritate vede o posibilă infracțiune

Încă de pe 8 august 2015, la mijlocul festivalului Theaterstock, Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la Agenția Națională de Integritate (ANI), referitor la faptul că o parte din banii publici gestionați de managerul Anca Sigartău ar putea ajunge, prin intermediul altor entități (teatre, trupe șamd), și în buzunarele… actriței Anca Sigartău.

Răspunsul de la ANI este foarte limpede: „Situația pe care ne-ați expus-o nu e de competența noastră, ar putea genera un conflict de interese de natură penală. Competența de soluționare revine Parchetului”. Tot de la ANI, am aflat că Anca Sigartău nu ocupă o funcție de demnitate publică, în sensul legislației pe care funcționează ANI. „Ea nu este funcționar public decât din perspectiva legii penale, ca urmare, competența de soluționare revine Parchetului. Dacă doamna Anca Sigartău este remunerată, este infracțiune”, se mai arată în precizările juriștilor de la ANI.

Cheltuielile totale pe care Teatrul Municipal Bacovia le-a făcut pentru Festivalul Theaterstock, desfășurat în perioada 1-16 august 2015, nu sunt cunoscute, deoarece Anca Sigartău, directorul instituției refuză să facă publice detalii, deși legea o obligă. Numai din fonduri publice alocate de la buget prin Hotărâre de Consiliu Local, Theaterstock a înghițit 1,8 milioane de lei (peste 400.000 de euro). Acestor bani li se adaugă sponsorizările, trecute la secret de responsabilii festivalului și dirijate prin conturi private.

Jumătate din acești bani au fost cheltuiți direct de teatru, pentru diverse plăți asupra cărora conducerea instituției păstrează o înverșunată discreție, în ciuda solicitărilor repetate ale Ziarului de Bacău. Cealaltă jumătate a banilor, echivalentul a 200.000 de euro, au luat o destinație și mai stranie, direct în conturile unei organizații nonguvernamentale.

Împrejurările prin care acești 200.000 de euro au trecut din buzunarul unei instituții publice în cel al unei entități private și nonprofit sunt incerte, dar faptele arată o grabă febrilă de a ignora legislația achizițiilor publice.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares