Dec 1, 2022, 15:45

Creierul atentatelor din Paris, legături cu teroristul care a deschis focul într-un tren pe ruta Amsterdam-Paris

abboud isis

Un oficial francez l-a identificat pe belgianul de origine marocană Abdelhamid Abaaoud ca fiind presupusul planificator al atacurilor de la Paris, care ar avea de asemenea legături cu atacul din trenul Thalys pe ruta Amsterdam-Paris.

Fost elev la unul dintre cele mai cunoscute colegii din Bruxelles, Saint-Pierre d’Uccle, Abdelhamid Abaaoud s-a transformat în cel mai notoriu jihadist belgian. Atât de înverșunat încât și-a recrutat și fratele său de 13 ani ca să i se alăture și să meargă cu el în Siria.

„Toată viața mea am văzut curgând sânge de musulman. Mă rog lui Allah să îi distrugă pe cei care i se opun, pe soldații și admiratorii lor, pe care îi va extermina”, spunea acesta într-o filmare postată pe youtube în 2014.

Belgianul de origine marocană are 20 de ani și a crescut în suburbia Molenbeek, din Bruxelles, acolo unde în ultimele zile au avut loc mai multe arestări și chiar schimburi de focuri cu poliția, potrivit presei belgiene. Mai mult, în această dimineață, în momentul în care s-au făcut 7 arestări, martorii au vorbit și despre două explozii care au avut loc în timpul raidurilor trupelor speciale, potrivit Associated Press. Autoritățile au eliberat însă la puțin timp 5 dintre arestați

Autoritățile belgiene îl suspectează pe Abdelhamid Abaaoud că a organizat și finanțat o celulă teroristă în estul orașului Verviers, destructurată în ianuarie 2015 într-un raid în care a murit unul dintre complicii săi. În luna următoare,  Abaaoud a fost citat de revista în limba engleză finanțată de Statul Islamic, Dabiq, spunând că s-a întors în secret în Belgia pentru a conduse o altă celulă teroristă, spunând că s-a ascuns în Siria după raidului poliției belgiene, potrivit Associated Press.

„Am fost chiar oprit de un ofițer care s-a uitat la mine, apoi la o fotografie în care eram, dar m-a lăsat în pace pentru că nu semănam cu poza care s-a publicat”, se lăuda acesta în publicația finanțată de ISIS, citată de AP.

Numele lui Abaaoud ar fi fost și cel care a pus la cale atentatul pe jumătate dejucat care a avut loc în luna august, în trenul Thalys de pe ruta Amsterdam-Paris, dar și o altă încercare de atac care viza o biserică din Paris.

Un carnagiu a fost evitat într-un tren Thalys care asigura o legătură între Amsterdam şi Paris, după ce militari americani au imobilizat un bărbat înarmat cu mitraliere Kalașnikov, care a deschis focul, într-un atac aparent terorist. Doi dintre militari au fost răniţi, unul de un glonţ, celălalt cu o armă albă, dar vieţile lor nu au fost în pericol.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares