Feb 7, 2023, 17:22

Criza imigranților: Germania, luată cu asalt. Lupte în Grecia, manifestații de solidaritate la Paris

captura Twitter

Aproximativ 6.000 de persoane au sosit la Munchem până sâmbătă seara la ora locală 20.00 (21.00, ora României), a anunţat Simone Hilgers, o purtătoare de cuvânt a autorităţilor din Bavaria Superioară care coordonează efortul în faţa afluxului de refugiaţi, relatează AP în pagina electronică, citată de Mediafax.

Hilgers a declarat pentru agenţia The Associated Press că, din cei 6.000 de oameni, aproximativ 1.700 au fost trimişi deja către alte destinaţii, în afara Bavariei.

Restului de 4.300 de imigranţi fie li se oferă cazare temporară la Munchen, fie urmează să fie transpotaţi cu 27 de autobuze către alte localităţi, în Bavaria, cel mai mare land german.

Toţi au primit îngrijiri medicale, alimente, apă şi haine, a precizat Hilgers.

În afară trenul către Saalfeld, în Turingia, un tren la bordul căruia se află 460 de persoane a plecat de la Munchen către Frankfurt. Alt tren, cu 800 de persoane la bord se află în drum către Dortmund.

Un tren cu 800 de pasageri urma să sosească după miezul nopţii (1.00, ora României) de sâmbătă spre duminică, iar un ultim tren, cu 1.000 de persoane la bord, la ora locală 1.00 (2.00, ora României).

LUPTE ÎNTRE IMIGRANȚI ȘI POLIȚIE ÎN GRECIA

Confruntări au avut loc sâmbătă, în mai multe reprize, pe Insula greacă Lesbos, între imigranţi, care cer să-şi continue cât mai rapid drumul către Europa Occidentală, şi poliţie, relatează AP în pagina electronică, citată de Mediafax.

Imigranţii, cei mai mulţi din Siria, Irak şi Afganistan, sunt frustraţi de faptul că autorităţile de pe pitoreasca insulă de la Egeea nu-i înregistrează suficient de rapid pentru ca să poată pleca spre continent, iar de acolo, prin Balcani, către Europa de Vest.

O serie de ciocniri minore au avut loc între cele două părţi pe parcursul întregii zile de sâmbătă.

Ultimul incident a avut după căderea nopţii, după ce câteva sute de persoane se pregăteau să fugă spre un feribot.

MII DE OAMENI IN STRADA, LA PARIS, IN SPRIJINUL IMIGRANTILOR

Câteva mii de persoane participau sâmbătă după-amiaza la Paris, în Piaţa Republicii, la un miting de susţinere a refugiaţilor – sub sloganul „Nu în numele nostru”, în urma unui apel la mobilizare pe reţele de socializare, relatează AFP online, citată de Mediafax.

„Deschideţi frontierele!”, „Drept de azil pentru toţi cei persecutaţi” sau „Găzduire, eu spun da”, se putea citi pe pancarte arborate de către manifestanţi, de toate vârstele, unii veniţi în familie.

Alţii agitau fotografia lui Aylan Kurdi, un băiat sirian în vârstă de trei găsit mort pe o plajă în Turcia, o imagine care a fost publicată pe prima pagină de numeroase cotidiane din întreaga lume, provocând un val de eomoţie.

„M-am săturat ca oamenilor să le fie frică”, a declarat o participantă, Véronique Wattiaux, în vârstă de 60 de ani. „Societatea este o rană permanentă. Vreau să-i reprezint pe cei care sunt în favoarea primirii” refugiaţilor, a spus ea.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares