Mai 28, 2023, 17:06

Criză în Franța și UK. Mii de imigranți care forțează intrarea în Eurotunel, opriți cu gaze lacrimogene. 15 morți

sursa foto the guardian

Aproximativ 400 de tentative de intrare în Eurotunel ale imigranților care doresc să ajungă în Marea Britanie au fost înregistrate în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Calais (nordul Franței), au anunțat surse ale poliției, relatează AFP, citată de Agerpres

Aceste încercări ale imigranților de a intra în Eurotunel au fost din ce în ce mai multe în ultimele săptămâni.

Sâmbătă, cu puțin înainte de 22.H00 GMT, ‘ a existat o primă încercare, imigranții reușind să treacă de mai multe bariere și la ultima au fost reținuți de forțele de ordine’, a explicat o purtătoare de cuvânt a Eurotunel.

Prezența imigranților a necesitat întreruperea traficului prin tunelul de sub Canalul Mânecii între 21.30 și 02.30 GMT. ‘Numărul imigranților a determinat oprirea traficului din motive de securitate pentru clienți și pentru imigranți’, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Imigranții au fost opriți cu gaze lacrimogene.

De la începutul lunii iunie, 15 imigranți ilegali și-au pierdut viața în interiorul tunelului de sub Canalul Mânecii sau încercând să pătrundă în acesta.

Parisul şi Londra îşi reafirmă într-o declaraţie comună hotărârea de a soluţiona problema imigranţilor care încearcă să ajungă în Marea Britanie de la Calais, după o săptămână marcată de o serie de încercări masive de pătrundere în tunelul de sub Canalul Mânecii, relatează Reuters în pagina online.

„Atât pentru Franţa, cât şi pentru Marea Britanie, lucrurile sunt clare: să pună capăt acestei situaţii este o prioritate absolută”, scriu miniştrii de Interne francez Bernard Cazeneuve şi britanic Theresa May într-o declaraţie comună publicată de Le Journal du Dimanche (JDD).

„Guvernele noastre sunt hotărâte, amândouă, să atingă acest obiectiv şi să-l atingă împreună”, adaugă ei. Dar „nu există o soluţie simplă şi nu revine nici Marii Britanii şi nici Franţei să gestioneze singure aceste probleme”, subliniază miniştrii.

Modul în care autoritățile reacționează i-a determinat pe unii britanici să protesteze, cerând un tratament mai bun pentru cei care încearcă să ajungă în Regat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares