Feb 4, 2023, 00:47

Criză la PSD: Socialiștii europeni îi somează pe pesediști să plătească cotizația, ratele la sediul din Kiseleff sunt neplătite de 5 luni

datorii psd

De când l-au dat afară pe Marian Vanghelie din partid cu portofel cu tot, iar Sebastian Ghiță se află sub control judiciar și are sechestru pe avere, PSD trece printr-o criză financiară de proporții. Atât de serioase sunt problemele financiare încât în fiecare ședință a Biroul Permanent Național se discută despre lipsa de bani.

Surse din conducerea partidului au declarat pentru BreakingNews24 că PSD nu și-a plătit nici măcar cotizația la PES, Partidul Socialiștilor Europeni, care trebuia achitată la finalul lunii martie, și că la Kiseleff a sosit o somație de plată, cu amenințarea excluderii din familia social-democrată europeană.

Statutul PES este foarte tranșant în privința contribuției financiare a membrilor: dacă nu plătești, nu ai voie să participi nici la ședințe, nici să candidezi la vreo funcție:

„Membrii PES nu au voie să ia parte la întâlnirile PES decât dacă și-au plătit taxa anuală de afiliere până la finalul primului trimestru al anului” (43.2. Membership fees, contributions and donations come under the conditions and obligations relating to the funding of European political parties established in the EC Regulation referred to in Article 2.2. of the present statutes; 43.3. Membership fees shall be determined annually by the PES Presidency, based on the weight of each party within the PES as defined in article 19.6. Member organisations are exempt from subscription. 43.4. Members of the PES are not entitled to vote or take part in meetings of the PES unless they have paid their annual affiliation fee by the end of the first quarter of the financial year. Article 44 – Financial year The financial year begins on 1 January and ends on 31 December).

Or, în 11 și 12 iunie va avea loc la Budapesta Congresul Organizației de Femei a PES, unde Rovana Plumb vrea să candideze pentru un nou mandat de vicepreședinte. Din cauză că partidul nu a plătit cotizația, șefa femeilor PSD nu-și poate depune candidatura. Din această cauză, luni, în Camera Deputaților se căutau voluntari pentru achitarea unei sume modice de 500 de lei de cap de deputat pentru completarea sumei care trebuie plătită – în jur de 20 000 de euro. Inițial se luase decizia de a se cere de la fiecare parlamentar câte 500 de lei, dar din cauză că aceștia nu-și plătesc nici cotizațiile lor normale, s-a renunțat la idee. În acest context, UNPR-iștii lui Gabriel Oprea s-au declarat fericiți că la momentul deciziei ca cele două grupuri parlamentare să funcționeze la comun, „Generalul a zis că mergem împreună pe plan politic, dar fiecare cu trezoreria lui”.

Problemele financiare ale PSD au apărut după pierderea alegerilor prezidențiale, când, numai din datele odiciale de la AEP, a rezultat o datorie de 3 milioane de euro de pe urma campaniei. La acestea s-au acumulat datorii la facturile curente ;i la ratele pentru sediul central al partidului, care sunt neplătite de 5 luni. Presa anunța în 2014 că PSD a cumpărat de la RAAPPS sediul central din Kiseleff pentru care trebuie să plătească timp timp de trei ani o rată lunară de 24.000 de euro.

Numai că pe fondul arestărilor operate de DNA și al conflictelor din partid, nu se mai grăbește niciunul dintre liderii locali să cotizeze la trezoreria partidului. Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, avansase chiar varianta introducerii în statutul partidului a condiționării numirii sau alegerii într-o funcție de achitarea cotizației. „nu este o idee rea, ne-am gândit și noi la organizație să introducem acest criteriu pentru funcții, pentru că nimeni nu vrea să dea bani, dar toată lumea cere”, ne-a declarat unul dintre liderii de filiale ai partidului.

Întrebat despre problemele financiare ale PSD, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi a răspuns în stilul caracteristic: „Nu știu și nu am pe cine să întreb, pentru că cei de la contabilitate au plecat acasă”.

cheltuieli-ponta-datorii1

 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares