Mar 25, 2023, 21:59

Cui îi folosește atacul de la Paris? Ce supriză, lui Putin.

Adriana Dutulescu

Dacă Hercule Poirot ar exista (deși el era belgian, nu francez), și ar fi chemat de Hollande să găsească vinovații pentru atacul terorist de la Paris, ar întreba care e mobilul crimei. Nu povești cu Allah și infidelii, ci cui îi folosește ce s-a întâmplat și mai ales, cui îi folosește ce urmează.

S-ar uita la pașapoartele lăsate de teroriști la fața locului – unul egiptean și unul sirian – și s-ar întreba de ce oare ar umbla niște teroriști care operează o misiune sinucigașă cu pașapoartele la ei. Poate pentru ca să aflăm ulterior să pașaportul sirian a fost înregistrat la intrarea în Grecia ca fiind în posesia unui refugiat. Poate pentru a face să explodeze bomba extremismului, xenofobiei și islamofobiei în Europa.

Bomba care ticăie de când au început să vină imigranții. Extremismul e pe val, neonazismul e în floare în Germania și Italia, imigranții sunt bătuți, incendiați, hărțuiți, ținuți în frig și foame. PEGIDA – mișcarea politică germană „Patrioții Europeni Împotriva Islamizării Occidentului”, înființată la Dresda, ține zilnic în stradă zeci de mii de adepți care cer expulzarea musulmanilor din Europa. PEGIDA s-a înființat și în Marea Britanie și câștigă din ce în ce mai multă simpatie. Frontul Național al lui Marine le Pen în Franța este acum privit ca Mesia de către cei care se tem că ce s-a întâmplat la Paris li se va întâmpla și lor. În Ungaria, premierul Viktor, prietenul lui Putin, a dat exemplu de la bun început pentru cei care urlă „moarte musulmanilor”. Chiar și în România, de care fug refugiații mai ceva decât de ISIS, s-a găsit un Băsescu care să incite la ură, știind că urmașii dacilor, pe care i-a păstorit 10 ani, îi duc dorul lui Ceaușescu, care credea că România e centrul Universului și că ce e dincolo de graniță trebuie ținut la distanță.

Până și în tările din Scandinavia, unde nivelul de trai i-a făcut pe oameni mai primitori cu imigranții, autoritățile se declară depășite de situație. Norvegia a protestat chiar zilele trecute pentru că Rusia (!) trimite câteva mii de imigranți ruși, pe o rută incredibilă – pe la Cercul Polar – pentru a destabiliza acest stat. În 2014, au intrat în Norvegia doar 4 ruși. În 2015, peste 4000.

Asta se cheamă război asimetric. Papa Francisc spunea azi că atacul terorist de la Paris este o parte a celui de-al treilea Război Mondial. Corect. Doar că nu este al Treilea Război Mondial ca celelalte două. Conform definiției, „Un război asimetric este acel război în care există un dezechilibru substanțial între inamici, sau care folosesc strategii și tactici total diferite. Pentru a compensa dezechilibrul mijloacelor tradiționale de război, partea mai slabă a războiului asimetric recurge la mijloace neconvenționale: război de gherilă, rezistență pasivă, acte de terorism, război psihologic, sprijin pentru grupurile și mișcările anti-guvernamentale„.

QED. Cui îi folosește atacul terorist din Paris? Hercule Poirot ar zice că lui Putin.

Teroarea răspândită la nivelul Europei, frica de a ieși din țară, exacerbarea xenofobiei, a ultranaționalismului, vor duce la haos. Ură și haos și granițe închise. UE, zdruncinată deja de criza imigranților pe care n-a știut să o rezolve, va fi zguduită, amenințată permanent de spectrul ISIS. În condițiile în care americanii nu dau semne că ar renunța la neimplicarea în războiul din Siria, cine ar putea să fie salvatorul Europei, arhanghelul care se luptă cu demonii și distruge terorismul?

Hercule Poirot ar zice că Putin.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares