Mar 30, 2023, 04:22

CULISE Cum se face Guvernul de după Ponta. PNL s-a scos singur din joc

poza buna miting

Marţi noaptea, în timp ce încă erau peste 25 000 de oameni în stradă, cerând demisii, noii şefi ai PSD i-au solicitat lui Gabriel Oprea să plece din funcţie, împreună cu primarul Piedone. Lui Piedone îi ceruseră şi pe tot parcursul zilei de marţi, în ideea că demisia primarului va anula protestele din stradă, însă acesta a refuzat categoric să fie singurul ţap ispăşitor.

Şi Gabriel Oprea a refuzat să demisioneze, fapt care l-a făcut pe Valeriu Zgonea să se gândească să-şi dea el demisia din fruntea camerei Deputaţilor, ca un gest simbolic, în speranţa că îl vor urma şi alţi colegi, astfel încât partidul să câştige la imagine. Ulterior, Oprea a aflat, chiar în timp ce pretindea că şi el şi-a dat demisia, că are un dosar la Parchetul General, pentru abuz în funcţie, urmând să se solicite Senatului încuviinţarea urmăriirii penale.

Însă, ideea salvatoare a venit de la Victor Ponta, care a acceptat să demisioneze el însuşi, provocând cădererea întregului Guvern. Mişcarea îi avanatajează pe pesedisţi, au spus ei, pentru că Iohannis nu are niciun plan de rezervă şi nu doreşte să aducă la guvernare un PNL frământat de lupte interne.

Fapt care s-a dovedit a doua zi dimineaţa, când anunţul făcut de Dragnea în legătură cu demisia lui Victor Ponta l-a prins pe Iohannis în timp ce îi primea pe şefii de stat invitaţi la minisummit-ul NATO. Consilierii săi au fost supefiaţi la auzul ştirii şi l-au informat pe Preşedinte.

La fel i-a prins ştirea şi pe liderii PNL, care au convocat o şedinţă de urgenţă în care şi-au plâns de milă că Preşedintele nu îi vrea la guvernare şi că trebuie să ceară alegeri anticipate deşi nu sunt pregătiţi pentru asta. PNL s-a scos astfel din jocul negocierilor pentru un nou guvern, alegerile anticipate fiind imposibil de organizat dintr-un motiv foarte simplu: vechea lege electorală, cea cu sistemul de vot uninominal, este abrogată, iar noua lege nu poate fi aplicată până în 2016, prin decizia CCR. După declaraţia lui Iohannis, care nu a vorbit despre alegeri anticipate, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au decis să tacă, pentru că şeful statului nu le-a aruncat nimic de care să se agaţe. În plus, PNL este lovit de DNA care cheamă în fiecare zi liderii cu greutate să dea declaraţii în dosarele Elenei Udrea.

PSD-iştii au jucat în continuare la cacealma, anunţând că au un nume de prim-ministru pe care îl ţin însă secret, din respect pentru Klaus Iohannis, dar de fapt nediscutându-se niciun nume de premier nici în şedinţa Coaliţiei, nici în şedinţa parlamentarilor PSD. Liderii PSD au vrut să dea impresia că sunt pe poziţii, că au soluţie de guvernare, dar aşteptau să vadă ce va spune Iohannis, pentru a-şi construi strategia de negocieri în funcţie de discursul acestuia.

Singurele detalii pe care le-a dat Dragnea în faţa colegilor în legătură cu portretul robot al viitorului premier au dus la conturarea imaginii unui tehnocrat, în contextul în care se ştie că de două săptămâni el transmisese pe canale specifice la Palatul Cotroceni numele lui Vasile Dâncu drept variantă pentru înlocuirea lui Victor Ponta.

O singură decizie au luat social-democraţii în şedinţele de miercuri – şi anume să rămână la guvernare. Au fost şi voci care au spus că „strada are dreptate şi cerinţele populare sunt corecte”, dar că „nu trebuie să fie haos”, ţara trebuie guvernată.

Ce nu s-a decis, este dacă PSD mai merge la guvernare cu UNPR. Gabriel Oprea a anunţat înainte de Coaliţie că nu,  însă a revenit şi a anunţat că UNPR va participa la negocierile pentru noul Cabinet. Liviu Dragnea a dat din colţ în colţ, evitând pe cât posibil un răspuns clar, chiar şi când a fost întrebat de colegi dacă UNPR mai este în alianţă cu ei sau nu. Dragnea aşteaptă ca Iohannis să îl refuze pe Gabriel Oprea, pentru că el, ca şef de partid, nu îl poate refuza public, deoarece se teme să piardă voturile parlamentarilor UNPR, de care are nevoie la învestirea noului guvern

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares