Mai 31, 2023, 01:05

Culisele războiului din PNL. Iohannis le-a dat liberalilor ordin să defileze cu Cioloş, Blaga vrea să îi ia gâtul

ciolos si pnl

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, în cadrul discuţiei care a avut loc miercuri, 8 iunie, să nu arunce partidul într-o răfuială post alegeri care ar putea degenera într-un conflict de proporţii ce nu ar mai putea fi controlat şi salvat nici măcar de un Congres, au declarat pentru BreakingNews24 surse din conducerea partidului.

Batista pusă temporar pe ţambal este ca mai bună soluţie pentru a nu provoca o rupură ireparabilă între cele două tabere, PNL şi PDL, care nu s-au contopit într-o echipă nici la doi ani de la fuziune, a fost analiza Preşedintelui.

Sursele citate susţin că acesta le-a cerut liderilor PNL să valorifice la nivel de imagine scorul politic obţinut la nivel naţional, şi ma ales să anunţe public că au un candidat pentru funcţia de prim-ministru, sugerându-le în acest sens numele lui Dacian Cioloş. Vasile Blaga şi Alina Gorghiu vor avea o discuţie pe acest subiect cu Dacian Cioloş la finalul săptămânii, după ce premierul se întoarce din Canada. 

De altfel imediat după întâlnirea cu Peşedintele Iohannis, liberalii au pus în şedinţa Biroului Permanent că trebuie ca partidul să să lipească de imaginea unui potenţial premier cu priză la public. Unul dintre apropiaţii lui Iohannis, Cristian Buşoi, a cerut explicit acest lucru în cadrul şedinţei, fiind secondat de vechii liberali. Însă, nu la fel de încântaţi s-au arătat foştii PDL-işti, în frunte cu Vasile Blaga. Aceştia ar fi preferat ca partidul să tranşeze frustrările post-alegeri imediat după anunţarea rezultatelor localelor, pentru că fostul PDL, care a contribuit masiv la organizarea partidului în teritoriu şi la câştigarea funcţiilor de primar şi de consilieri judeţeni, a căpătat o foarte mare putere în jocul intern al liberalilor. Sursele liberale susţin că Blaga nu este de acord cu varianta susţinerii de către PNL a unui premier tehnocrat, sperând că Preşedintele Iohannis îi va ajuta la toamnă pe liberali să impună un premier politic, din rîndurile partidului. În această perspectivă, ar fi fost perfectată o înţelegere între Blaga şi Ilie Bolojan, secrtarul general al PNL, aprig contestat de aripa Atansiu a partidului, înţelegere conform căreia cei doi, lideri cu multă influenţă, să pledeze pentru cauza premierului politic, care ar urma să fie Ilie Bolojan, Vasile Blaga primind în schimb sprijin pentru funcţia de preşedinte al PNL la Congresul din 2017.

Blaga şi-a arătat public nemulţumirea legată de sugestiile primite de la Preşedintele Iohannis în privinţa susţinerii lui Dacian Cioloş. „Va trebui să intrăm în campania electorală cu un premier al PNL, pe care să-l susțină PNL. (…) Poate fi și domnul Predoiu. Oricine poate fi dacă îl desemnează partidul”, a spus Blaga.

„Începem discuțiile pentru a găsi deocamdată oameni competenți care să ne reprezinte cu cinste din poziția de prim ministru. Probabil că vor fi mai multe propuneri, le vom discuta”, a adăugat Vasile Blaga. Cu atât mai interesant este faptul că oamenii lui Vasile Blaga au pus tunurile pe Cioloş şi pe guvernul de tehnocraţi, pe care îl consideră vinovat pentru eşecul PNL la alegerile locale. Chiar în seara alegerilor Cezar Preda anunţa că PNL va fi mult mai critic cu guvernul Cioloş, iar în şedinţa conducerii partidului, foştii PDL-işti s-au întrecut în a scoate în evidenţă efectele negative ale tehnocraţilor asupra scorului electoral al PNL.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares