După o zi în care a refuzat să îl primească pe Valeriu Zgonea la discuții despre desființarea funcției de președinte executiv al PSD, pe care i-o promisese șefului deputaților, Liviu Dragnea a reușit să bulverseze pe toată lumea, răzgândindu-se și în privința carierei lui Zgonea, și în privința viitorului amicilor săi, baronii locali, care au fost eliminați din conducerea partidului prin votul dat luni în Comitetul Executiv.
Cel care a pus în cuvinte propunerea ca funcția de președinte executiv al PSD să fie desființată a fost Victor Ponta. Zgonea nu era de față, conducând la ora aceea ședința plenului Camerei Deputaților. Propunerea lui Ponta a fost supusă la vot și a întrunit doar susținerea sa și pe a Ecaterinei Andronescu. Dragnea nu a votat pentru desființarea funcției promise lui Zgonea. Ulterior însă el a fost cel care a impus noua formulă de conducere a PSD, care prevedea și funcția mult disputată. În schimb, a renunțat la ideea înființării a patru posturi de primvicepreședinte.
Însă adevăratele măsuri de „reformă” au venit de la baronul de Giurgiu, Nicolae Bădălău. Acesta a cerut ca baronii, inclusiv el însuși, să nu aibă dreptul să candideze pentru funcțiile de vicepreședinte și președinte executiv, pentru a nu se mai cumula funcții. Fapt care a atras mânia lui Marian Oprișan, acesta promițând că „lucrurile nu vor rămâne așa”
Bădălău nu s-a oprit însă doar la atât, propunând și ca în statutul PSD să fie inclusă o condamnare oficială a comunismului, pentru ca partidul să nu mai fie asociat cu trecutul.
Liviu Dragnea a declarat ulterior că „și-ar dori ca de la el să înceapă ruperea de comunism”, dar a ținut să precizeze că au existat și lideri comuniști care au făcut lucruri bune.
Viitorul Birou Permanent Naţional al PSD va fi mai „suplu”, urmând să fie alcătuit din preşedinte, preşedinte executiv şi 14 funcţii de vicepreşedinţi, dintre care patru pentru organizaţia de femei, iar premierul va avea drept de vot, a precizat Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a confirmat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că Victor Ponta a propus renunţarea la funcţia de preşedinte executiv, însă nu a întrunit susţinerea necesară la vot. El a mai spus că s-a optat pentru varianta cea mai bună- aceea cu preşedinte executiv şi 14 vicepreşedinţi, din care patru vor fi ai organizaţiei de femei, fără prim-vicepreşedinţi.
Întrebat de ce s-a renunţat la cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte, Dragnea a spus că nu a renunţat pentru că „nu le avea în buzunar”, dar partidul a optat pentru soluţia ce mai bună, cu un BPN „mult mai restrâns”.
Premierul va avea drept de vot în BPN, la fel şi preşedintele Consiliului Naţional, în timp ce miniştrii vor putea participa la şedinţele BPN când vor fi solicitaţi.
Din Comitetul executiv vor face parte membrii BPN, liderii de organizaţii judeţene, liderul organizaţiei de tineret şi al organizaţiei de femei, la care se adaugă opt noi posturi de secretari regionali, în timp ce funcţiile de secretari executiv au fost eliminate.
Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, luni, introducerea unei interdicţii de cumul de funcţii în partid, liderii fiind nevoiţi să aleagă între o poziţie aleasă la nivel local şi una la nivel naţional, măsura afectându-i pe mulţi lideri judeţeni, însă foarte puţin s-au opus deciziei.
Liviu Dragnea a precizat că această propunere a fost dezbătută foarte mult, iar în final doar „patru sau cinci” social-democraţi s-au împotrivit ideii. Astfel, liderii PSD vor trebui să aleagă între o funcţie de conducere la nivel local şi una la nivel naţional, nemaiputând să cumuleze astfel de poziţii, cum se întâmplă în prezent. Un lider de organizaţie judeţeană sau municipală, de exemplu, nu va mai putea ocupa funcţii alese la nivel naţional, precum cea de vicepreşedinte sau preşedinte executiv. Dacă un lider local va dori să candideze la Congres şi va câştiga, va trebui să aleagă între cele două funcţii.
Preşedintele PSD a precizat că acest sistem va ajuta partidul în alegerile locale şi parlamentare, când liderii locali vor putea să se concentreze doar pe problemele organizatorice şi nu vor mai fi implicaţi direct în deciziile politice de la vârful partidului.
0 Comentarii