Adriana Săftoiu povesteşte cum a ajuns Traian Băsescu să spună „Levantul”, de câte ori este întrebat ce carte citeşte. Totul a pornit de la o emisiune a lui Marius Tucă, în care Băsescu nu spus că nu a auzit de Mircea Cărtărescu.
Prima mea discuţie despre literatură a fost în campania prezidenţială din 2004, după apariţia editorialului „Baroane” al lui Mircea Cărtărescu, în Jurnalul Naţional. În aceeaşi seară avea emisiune Marius Tucă.
Înainte de o pauză publicitară Tucă îl întreabă dacă a auzit de Mircea Cărtărescu. Prompt răspunde: „NU!”. Mirare. Ce să fac? Să intru peste el în studio? Pauză de publicitate. Intru în studio. Nu mai ţin cont de Tucă şi încep să turui: „Cum nu îl ştiţi? Am vorbit astăzi de editorial, l-aţi citit…”. Tucă se uită cu plăcere la scenă. Traian Băsescu îi cere să revină asupra întrebării. Tucă, în stilul lui caustic care l-a consacrat precizează că revine dacă spune ce s-a întâmplat în pauză. În fine, este reţinut primul răspuns: Traian Băsescu nu ştie cine e Cărtărescu.
După această scenă, la câteva zile, urmează o altă emisiune. Eram aproape sigură că nu va scăpa de o întrebare despre Mircea Cărtărescu. Editorialul acela făcuse vâlvă. Devenise marfă pentru „baronii” lui Năstase.
Îl întreb dacă acum ştie cine e Mircea Cărtărescu. Îi aduc de acasă toate cărţile profesorului meu de seminar. Traian Băsescu are memorie vizuală foarte bună. Chiar şi atunci când primeşte punctaje scrise reia ideile principale aranjându-le într-o ordine proprie pe hârtie. Scrie cu litere mari, de-o şchioapă cu stiloul cu peniţă ce lasă tuşe groase. Nu sper să memoreze toate titlurile cărţilor, dar sper că, avându-le în faţă, reţine mai uşor titluri. Îi las volumele pe birou şi mă retrag ca să se pregătească pentru emisiune. Revin după 30 de minute. Traian Băsescu, care are ritualul lui înainte de emisiunile televizate, stă pe fotoliu şi citeşte din Levantul. Îmi declamă câteva versuri. Levantul nu e o lectură uşoară. Nici „limba” folosită. Cu toate astea e fascinat de cum „sună”. Cărtărescu i se pare „talentat”.
După câteva luni, ajuns la Cotroceni , la primul 8 martie dăruim De ce iubim femeile doamnelor şi domnişoarelor. Faptul că după 10 ani a răspuns că citeşte Levantul m-a făcut doar să zâmbesc, fără maliţiozitate.
0 Comentarii