Feb 2, 2023, 13:49

Cum a salvat Zgonea Strategia lui Iohannis de la o respingere din cauza chiulangiilor PNL

7198103-mediafax-foto-codrin-prisecaru

Strategia pentru Apărare elaborată de Administraţia Prezidenţială a fost adoptată marţi în şedinţa plenurilor reunite, cu 282 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere. Unanimitatea nu era însă întrevăzută de dimineaţă, când comisiile de politică externă nu au reuzşit să dea un aviz pe Strategie, cerut de Tăriceanu cu o zi înainte, din cauza lipsei  de cvorum.

Şedinţa nu a putut fi ţinută din cauză că 6 din cei 8 liberali care fac parte din comisiile de politică externă nu au venit la şedinţă. PSD a cerut, în consecinţă, ca Strategia de Apărare să nu mai intre la votul plenului, să fie amânată pentru amendamente şi trimisă înapoi la Cotroceni. Senatorul PSD Gabriel Mutu a propus ca membrii comisiilor să ceară Birourilor Permanente amânarea votului în plen pe motiv că cele două Comisii de politica externă nu au putut să dea un aviz strategiei, însă Petru Filip a aratat că, regulamentar, plenul poate da un vot şi fără avizul comisiilor de specialitate. Deputatul PNL Vlad Nistor a arătat că i se pare hilar că din cauza lipsei cvorumului se pune în pericol un document important pentru ţară şi că cine este împotriva acestui document, să voteze în plen „împotrivă”.

Salvarea a venit însă de la Valeriu Zgonea, care a decis ca şedinţa plenului reunit să aibă loc şi votul să se dea chiar şi în lipsa unui aviz de la cele două comisii.

Zgonea a făcut această precizare înaintea şedinţei de plen, după o consultare cu liderii grupurilor parlamentare.

„Am avut o consultare cu liderii grupurilor parlamentare. Comisiile de politică externă trebuiau să dea un aviz pe strategia naţională de apărare, avizul este consultativ astfel încât, conform regulamentul, noi suntem obligaţi să dezbatem astăzi strategia naţională de apărare. Conform ultimelor modificări nu avem nevoie, la începutul şedinţei, de cvorum, ci doar la vot, când se face proiectul de hotărâre ar trebui să fim jumătate plus unu”, a spus Zgonea.

El a arătat că l-a informat pe premierul interimar Gabriel Oprea despre acest lucru şi acesta a comunicat că va fi prezentz în plen de la ora 13,30, pentru a susţine punctul de vedere al guvernului în privinţa strategiei naţionale de apărare.

„Raportul este făcut, domnul Mocioalcă va susţine raportul astfel încât la 13 30 vom începe dezbaterile”, a precizat Zgonea.

În faţa argumentului suprem – prezenţa noului premier – PSD a renunţat să conteste Strategia lui Iohannis şi aceasta a fost adoptată fără probleme.

Tăriceanu în schimb, deşi a lipsit de la vot,  şi-a exprimat regretul referitor la aprobarea Strategiei naţionale de apărare de Parlament, considerând că documentul a fost tratat „cu superficialitate”.

„Regret că Parlamentul a procedat cu superficialitate în cazul unui document de o aşa importanţă”, a declarat Tăriceanu, după şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Documentul intitulat Strategia de apărare este un document de slabă calitate, de slabă factură, cu un conţinut care este criticabil în foarte multe puncte, care are accentele greşite. În loc să fie accentul pus pe cetăţean, pe asigurarea securtăţii cetăţeanului, nemaivorbind de faptul că în document se face o permanentă confuzie între strategia de apărare şi strategia de securitate, conceptele sunt amestecate, dar ele sunt cu totul şi cu totul diferite”, a spus preşedintele Senatului.

Referitor la absenţa parlamentarilor din grupurile ALDE de la vot, anunţată anterior printr-un comunicat de presă, Tăriceanu a explicat că punctul său de vedere şi al colegilor de partid „este un punct bine definit şi care nu se regăseşte în documentul care astăzi a fost aprobat de Parlament şi elaborat de Cotroceni”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares