Mai 19, 2022, 15:34

Cum a spart Ponta pușculița UDMR după ce maghiarii au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

eniko

Fosta șefă a Departamentului pentru Relații Interetnice,  Laczikó Enikő, a fost mutată pe poziția secundă în instituție după ce UDMR a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, alături de PNL. Liderii maghiari s-au grăbit să acuze mutarea ca fiind una exclusiv politică, deși  a fost vorba doar de o schimbare de funcții în aceeași instituție, Laczikó Enikő ajungând vicepreședinte după ce Amet Aledin i-a luat locul, așa cum relata și BN24.

În ultima perioadă, dar mai ales de la venirea sa în funcția de secretar de stat și șef al DRI, ONG-urile maghiare au părut abonate la banii destinați minorităților, așa cum se poate vedea și pe pagina de internet a Departamentului pentru Relații Interetnice. Ceea ce explică supărarea UDMR după decizia premierului.

Una dintre asociațiile care apar ca beneficiare ale banilor publici este MIERT (Conferinţa Tineretului Maghiar din România), structura de tineret a UDMR. La fel și fundația Communitas, tot a UDMR, o eternă abonată la banii pentru minorități. Liderii maghiari sunt toți legați într-un fel sau altul de aceasta. Secretarul executiv al Uniunii, cel care l-a atacat cel mai dur pe Victor Ponta după decizia privitoare la Laczikó Enikő, a fost chiar președinte al Fundației între 2003 și 2007. Iar Kelemen Hunor, președintele UDMR, este membru neretribuit al Fundaţiei Communitas din Cluj-Napoca şi membru fondator. Entitatea este modul prin care UDMR a reușit în toți acești ani să primească bani din fonduri publice în calitate de uniune culturală şi de formaţiune politică. Iar Communitas reușește să deruleze o serie de proiecte pentru comunitatea maghiară – care sunt finanţate atât din bani publici primiţi de la Guvernul României, cât şi de la Guvernul Ungariei – cum sunt editarea de cărţi şi reviste în limba maghiară, sprijin pentru tineret sau pentru profesorii şi elevii maghiari care fac naveta sau acţiuni de protecţie socială. Mai mult, în 2008 DNA a luat în vizor fundațiile apropiate UDMR și a verificat situaţia financiară a patru fundaţii din Cluj-Napoca, printre care și Communitas, ai căror lideri sunt membri marcanţi ai UDMR, precum Kelemen Hunor şi fostul şef de campanie electorală Takacs Csaba. Aliații UDMR de acum, PCM, lăudau atunci acțiunile procurorilor anticorupție considerându-le „binevenite”. Vicepreședintele PCM Covasna, Gazda Zoltan, declara că partidul pe care îl reprezintă și-a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea în legătură cu modul în care cea mai mare fundație, Communitas, împarte banii pe care îi primește pentru comunitatea maghiară, menționând că singurul criteriu de selecție este cel politic. ‘Banii se dau pe baza de partid’, spunea liderul PCM, convins că DNA va reuși să demonstreze acest lucru.

Tot pe site-ul DRI apare că o altă fundație a UDMR, Asociaţia Clujul Comoară,  era abonată la bani de la instituția condusă de Laczikó Enikő. Entitatea s-a făcut cunoscută mai ales pentru organizarea Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, evenimentul care benficiază de finanțări serioase și de la primăria condusă de Emil Boc. Așa cum dezvăluia BN24 în luna august, zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, a găzduit două dezbateri cel puţin controversate. Prima l-a avut în prim plan pe Horthy Miklós, fost guvernator al Ungariei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, responsabil pentru atrocităţile şi deportările a peste 166.000 de evrei români şi maghiari. Cea de-a doua, intitulată „Şaptezeci de luni în închisorile din Bolivia”, a fost realizată sub forma unui interviu cu Tóásó Előd, condamant în Bolivia pentru terorism.

Coicidența face că aceleași ONG-uri au câștigat proiecte și în anii precedenți.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares