Mar 30, 2023, 05:50

Cum a vrut Dragnea să scoată corupția din PSD și au ieșit la suprafață comuniștii și securiștii

dragnea congres

Liviu Dragnea a început un turneu prin filialele județene ale PSD pentru a prezenta criteriile de integritate pe care le-a adoptat partidul miercuri, în ședința CEX, și pentru a-i convinge pe social-democrați să accepte aceste criterii.

În ședința Comitetului Executiv Liviu Dragnea s-a lovit de ostilitatea cvasiunanimă a liderilor locali, care au spus că ei refuză impunerea acestor criterii de integritate, pentru că ar afecta tot partidul. Dan Nica a spus că la galați, de exemplu, „probabil că toți primarii au fost membri PCR, dar nu au făcut niciun rău, așa erau vremurile atunci”. Claudiu Manda de la Craiova a spus și el că mulți au fost colaboratori ai Securității, dar au semnat doar angajamente, nu au turnat pe nimeni, deci sunt nevinovați.

Lia Olguța Vasilescu, Marian Oprișan, Dumitru Buzatu, s-au opus vehement codului etic al partidului, invocând prezumția de nevinovăție și faptul că aceste criterii elaborate de Dragnea încalcă Constituția.

„Pierdem primăria din Beuca, Teleorman. Și ce mare lucru? Măcar ne curățăm”, le-a replicat Dragnea, care a spus în ședință că „sub nicio formă nu va fi candidat unul condamnat în primă instanță pentru corupție” 

 

Toate organizaţiile PSD din ţară trebuie să transmită conducerii partidului în cel mult o săptămână numele candidaţilor la primăriile municipiilor şi oraşelor, a anunţat, joi, la Buzău, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Dragnea a declarat că un prim pas pe care trebuie să-l facă filialele PSD din ţară este acela de a transmite, în maximum o săptămână, propunerile candidaţilor pentru municipii şi oraşe, un CV al acestora şi o grilă ataşată din care să rezulte dacă respectă cerinţele din codul de integritate adoptat recent de PSD.

Dragnea a spus că, ulterior, se va face o corectare sociologică, el precizând că ”vrea să facă lucrurile aşezat, în bună rânduială”.

În ceea ce priveşte situaţia de la Buzău, atât Liviu Dragnea, cât şi preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, s-au ferit să spună dacă actualul primar al municipiului, Constantin Boşcodeală, va mai candida pentru un nou mandat, edilul fiind trimis în judecată în două dosare, iar într-unul a fost deja condamnat de instanţa de fond la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

În prezent, dosarul lui Boşcodeală este în faza de apel la Curtea de Apel Braşov.

La ultimul termen, primarul Boşcodeală a recuzat completul de judecată pentru că magistraţii nu i-au acceptat ca probă în dosar o expertiză extrajudiciară comandată şi plătită de edil, care îi demonstra nevinovăţia.

Ulterior, Boşcodeală a declarat că avocatul său a cerut recuzarea completului pentru că magistraţii ar fi ”parţiali.”

„Dacă s-a început urmărirea penală sau trimiterea în judecată pentru luare sau dare de mită, dacă candidatul are o hotărâre de condamnare pentru corupţie, evaziune fiscală, fapte comise cu violenţă, dacă se află în arest la domiciliu, arest preventiv sau control judiciar, nu va putea candida din partea noastră. Dacă domnul Boşcodeală va fi achitat va avea tot sprijinul nostru pentru a candida. Oricine nu se încadrează în criteriile codului de integritate nu trece”, a mai delarat Liviu Dragnea la Buzău.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares