Feb 4, 2023, 01:24

Cum ajung nașul Elenei Udrea, un rechin imobiliar de la Cluj și nevasta lui Tender în Corpul Diplomatic

CD

Cum să faci să-ți pui la mașină numere de Corp Diplomatic, steagul unei țări străine, să obții imunitate diplomatică în fața legii și niște scutiri de taxe? Sunt întrebări la care au găsit răspuns câțiva „băieți deștepți” care au auzit de marea oportunitate pe care o oferă exoticul continent negru: să te faci consul onorific al țărilor africane.

Africa este un tărâm al tuturor posibilităților pentru cetățenii UE. Fascinați de occidentali dar nebăgați în seamă de țările care contează, africanii caută prin orice mijloace să deschidă uși în Europa, iar dacă aceste uși se află în România, iar România în UE, cu atât mai simplu. Procedura este relativ simplă: identifici o țară care are nevoie de un consulat onorific în România, le expui respectivelor autorități relațiile de care dispui în România, ca să vadă că poti să le facilitezi niște investiții, guvernul țării repective transmite la MAE că te-a uns consul onorific și gata.

Nicoleta Tender si Ovidiu Tender, foto evz.ro
Nicoleta Tender si Ovidiu Tender, foto evz.ro

Mai există și situații în care MAE se opune, cum s-a întîmplat în cazul soției lui Ovidiu Tender, Nicoleta, care obținuse anul trecut la la recomandarea ambasadorului României în Kenya, Iulia Pataki, acceptul pentru a deveni consul onorific al lor la București. Între timp însă, procedurile de numire s-au blocat. Contactată de BreakingNews24, Nicoleta Tender a declarat că a renunţat ea însăşi la demersurile de a deveni consul onorific al statului african.

„A existat o propunere din partea statului kenyan dar până la urmă am renunţat. Nu am mai vrut”, a spus soţia lui Ovidiu Tender.

 

Nu același lucru s-a întâmplat în cazul omului de afaceri clujean Ștefan Berciu, care a devenit consul onorific al statului Burundi. Berciu este un investitor în imobiliare cu o cifră de afaceri de zeci de milioane pe an și, după toate aparențele, intrarea în corpul diplomatic a făcut-o pentru fiica sa, Ștefania, care și-a pus pe BMW-ul personal numere de Corp Diplomatic.

masina Stefaniei Berciu cu numar de Corp Diplomatic. foto gazetadecluj.ro
masina Stefaniei Berciu cu numar de Corp Diplomatic. foto gazetadecluj.ro

Ştefan Berciu nu a dorit să răspundă întrebărilor BreakingNews24 privind istoria relaţiei sale cu statul Burundi.

 

Consul onorific al Republicii Guineea este Iulian Tudor, un personaj celebru al guvernării Băsescu. Iulian Tudor a fost nașul de cununie al cuplului Udrea-Cocoș, asociat al lui Cocoș și manager al Eurohotels, anchetat de DNA în celebrul dosar Baaklini.

DNA l-a acuzat pe Said Baaklini că a vrut să exporte echipamente scoase din uz de la UCM Reşiţa în Republica Guineea la preţ de bijuterii tehnologice, obţinând astfel o returnare frauduloasă de TVA din partea statului român de mai mult de 60 de milioane de euro.

Jurnalul Național dezvăluia că, pentru ca afacerea să meargă ca unsă, premierului României i-a fost pusă sub ochi o aşa-numită scrisoare din partea omologului din Guineea, Jean Marie Dore. Republica Guineea traversează o perioadă de o instabilitate politică gravă, ca urmare a unei lovituri de stat, iar premierul care a semnat documentul înmânat lui Boc a fost înlăturat la câteva zile după ce ar fi semnat scrisoarea prin care acesta intervenea pentru urgentarea exportului pus la cale de Said Baaklini prin firma Libarom Agri SRL. Purtătorul mesajului premierului guinez a fost Iulian Tudor. Jurnalul Național scria că acesta a devenit consul onorific al R. Guineea cu doar câteva luni înainte de demararea procedurilor oficiale de export ale libanezului Said Baaklini. Prima menţiune pe site-ul Ministerului de Externe român a numelui acestuia este din septembrie 2010.

Viorel Zaharia, foto sierraleone.ro
Viorel Zaharia, foto sierraleone.ro

Viorel Zaharia, un milionar din Ardeal, este consul al Republicii Sierra Leone, din 2014. “România, de foarte mulţi ani, colaborează în domeniul mineritului în Sierra Leone, foarte multe firme din România importă bauxită, minereuri feroase şi neferoase. Principalul obiectiv al Republicii Sierra Leone în România este atragerea investitorilor către Sierra Leone, noi am făcut deja paşi în acest sens, am fost de mai multe ori acolo cu investitori români interesaţi. Sunt deja acolo o serie de investitori în construcţii din judeţele Cluj şi Mureş (…) Consulatul de la Cluj-Napoca trebuie să fie un intermediar între România – dar şi o altă ţară vecină – şi Sierra Leone”,  susţine Zaharia, citat de Agerpres.

Consulul a precizat că în luna decembrie a însoţit o delegaţie a oamenilor de afaceri la Freetown, capitala Republicii Sierra Leone, ocazie cu care au fost diverse întîlniri cu o serie de miniştri, în urma cărora o firmă clujeană a prezentat un proiect de infrastructură rutieră, pe baza unei tehnologii noi.

Pe lângă evidentele beneficii financiare și de afaceri, statutul de consul onorific acordă, conform Convenției de la Veneția privind relațiile consulare, o multitudine de privilegii printre care una foarte importantă în contextul actual: protecția în fața Justiției.

Iată care sunt privilegiile consulilor onorifici:

Art. 28 – Înlesniri acordate postului consular pentru activitatea sa. Statul de reședință acordă orice înlesniri pentru îndeplinirea funcțiilor postului consular.

Art. 29 – Folosirea drapelului și a stemei naționale 1. Statul trimițător are dreptul de a folosi drapelul său național și scutul cu stema sa de stat în statul de reședință, conform prevederilor prezentului articol. 2. Drapelul național al statului trimițător poate fi arborat, iar scutul cu stema de stat poate fi așezat pe clădirea ocupată de către postul consularș i pe poarta sa de intrare, precum și pe reședina șefului postului consular și pe mijloacele sale de transport, atunci cînd acestea sînt folosite în interes de serviciu. 3. În exercitarea dreptului acordat prin prezentul articol se va ține seama de legile, regulamentele și uzanțele statului de reședință.

Art. 30 – Localurile 1. Statul de reședință trebuie fie să faciliteze dobîndirea pe teritoriul său, în cadrul legilor in regulamentelor sale, de către statul trimițător, a localurilor necesare postului consular, fie să ajute statul trimițător să-i procure localuri în alt mod. 2. El trebuie, de asemenea, dacă acest lucru este necesar, să ajute postul consular să obțină locuințe convenabile pentru membrii săi.

Art. 42 – Notificarea cazurilor de arestare, detențiune sau de urmărire. În caz de arestare, detențiune preventivă a unui membru al personalului consular sau de urmărire penală angajat împotriva lui, statul de reședință este obligat să prevină neîntîrziat pe șeful de post consular. Dacă acesta din urmă este el însuși vizat de una din aceste măsuri, statul de reședință trebuie să informeze despre acest lucru statul trimițător, pe cale diplomatică.

Art. 43 – Imunitatea de jurisdicție 1. Funcționarii consulari și angajații consulari nu pot fi chemați în fața autorităților judiciare și administrative ale statului de reședință pentru actele săvîrșite în exercitarea funcțiilor consulare.

Art. 63 – Procedura penală. Dacă împotriva unui funcționar consular onorific este angajată o procedură penal, acesta este obligat să se prezinte în fața autorităților competente. Totuși, procedura trebuie să fie condusă cu menajamentele care se cuvin funcționarului consular onorific în baza poziției sale oficiale in, în afară de cazul cînd el se află în stare de arest sau de detențiune, în așa fel încît exercitarea funcțiilor sale consulare să fie stingherit cît mai puțin posibil. Atunci cînd apare necesitatea ca un funcționar consular onorific să fie pus în stare de detențiune preventivă, procedura îndreptată împotriva lui trebuie să fie deschisă în termenul cel mai scurt.

Art. 64 – Protecția funcționarului consular onorific. Statul de reședință este obligat să acorde funcționarului consular onorific protecția care poate fi necesară în baza poziției sale oficiale.

Art. 66 – Scutire fiscală. Funcționarul consular onorific este scutit de orice impozite și taxe asupra indemnizațiilor și onorariilor pe care le primește de la statul trimițător pentru exercitarea funcțiilor consulare.

Nici calitatea de consul onorific al ţărilor asiatice nu este de lepădat pentru români. Pe lista publicată pe site-ul Ministerului de Externe figurează ca reprezentant onorific al Statului Sri Lanka tatăl Danei Săvuică, Gheorghe Săvuică. Pakistanul este reprezentat în România de celebrul fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Maricel popa, mâna dreaptă a liderului PSD Constantin Niţă. Consul onorif al Australiei la Bucureşti este Mihaela Nicola, fostă consilieră de imagine a lui Adrian Năstase.

 

 

 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares