Feb 7, 2023, 17:55

Cum ar gestiona Trump criza imigranţilor sirieni. I-ar trimite înapoi de unde au plecat

trump

Candidatul republican cel mai bine cotat la alegerile pentru desemnarea nominalizării în cursa pentru Casa Albă i-ar trimite pe refugiații sirieni înapoi în țara lor dacă va fi ales președinte în noiembrie anul viitor.

„Vreau să avertizez oamenii care vin aici din Siria ca parte a acestui val uriaş de imigranţi că dacă voi câştiga se vor întoarce de unde au plecat. Vor pleca. Dacă Rusia vrea să atace și să zdrobească ISIS și, poate, să stabilizeze această mare migrație, cu 200.000 de persoane care ajung în SUA…”, a spus Trump la CNN.

Trump spune că Rusia trebuia să negocieze şi să facă front comun cu SUA, nu să acţioneze singură.

„Nu avem de gând să acceptăm 200.000 de oameni care ar putea fi parte din ISIS. Nu ştim cine sunt. Şi vă spun acum, ei ar putea să intre speculând de slăbiciunea preşedintelui Obama, dar se vor întoarce pe pământul natal dacă Trump va câştiga”, a spus miliardarul jurnaliştilor american.

Secretarul american de Stat John Kerry a anunțat la 20 septembrie că SUA ar urma să primească 85.000 de refugiați în 2016, dintre care 10.000 de sirieni, apoi 100.000 în 2017, ceea ce ar însemna aproape 200.000 în doi ani.

Statele Unite nu se vor opune raidurilor aeriene rusești în Siria dacă acestea chiar vizează gruparea Statul Islamic (SI) și ramurile al-Qaida, a declarat secretarul american de stat John Kerry, după ce un alt responsabil de la Washington a acuzat Rusia că primele sale lovituri aeriene au avut ca țintă opoziția moderată siriană, nu jihadiștii, afirmații contrazise la Moscova și Damasc.

„Dacă Rusia va ataca alte poziții decât cele ale teroriștilor, atunci ‘raiduri de acest fel ar ridică semne de întrebare asupra intențiilor reale ale Rusiei: lupta împotriva SI ori susținerea regimului al-Assad”, a spus Kerry în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, prezidată de omologul său rus Serghei Lavrov.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că aviația rusă a atacat opt obiective aparținând SI în zonele muntoase din Siria, fără să fi produs victime colaterale în rândul populației și nici pagube în infrastructurile civile.

Și televiziunea de stat siriană a anunțat la rândul ei că aviația rusească a atacat numai poziții teroriste ale ISIS și ale Frontului al-Nusra din provinciile Hama, Homs și Latakia.

După apariția acestor informații contradictorii a intervenit și Casa Albă, purtătorul de cuvânt al acesteia, Josh Earnest, declarând că este prea devreme pentru a se putea determina țintele ce au fost vizate de aviația rusă, precum și țintele care au fost efectiv lovite.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares