În timp ce Xi Jinping cere la Paris suplimentarea fondurilor pentru următorii 5 ani, chinezii din capitala ţării se îneacă în smog otrăvitor şi sunt sfătuiţi să nu îşi părăsească locuinţele.
„Ţările dezvoltate trebuie să fie la înălţimea angajamentelor; trebuie să ajungem până în anul 2020 la mobilizarea a 100 de miliarde de dolari anual pentru finanţarea proiectelor în emisfera sudică. Ţările bogate trebuie să ofere susţinere financiară sporită şi dincolo de anul 2020 pentru a ajuta statele aflate în curs de dezvoltare să contracareze efectele încălzirii climei”, a insistat liderul celui mai poluant stat.
Poluarea din Beijing a atins în ultimele zile cote alarmante de până la 22 de ori mai mari decât maximul admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Aerul este atât de toxic că îl poţi gusta. Tot plănuiesc să merg în aceasta seară în oraş, dar înarmat cu masca. Nu poţi vedea nici clădirea din faţa ta. Calitatea aerului este în categoria „extrem de periculoasă”, spune un locuitor din capitală.
Capitala Chinei a ridicat gradul de alertă de poluare la portocaliu pentru a doua oară în 13 luni. Asta presupune ca mai mult fabrici şi firme de construcţii să îşi întrerupă activitatea. Alerta de smog a fost declanşată şi în alte 17 oraşe, dintre care Tianjin, Hebei şi Shandong.
Peste 150 de şefi de stat şi de guvern reuniţi la Paris poartă negocieri pentru limitarea creşterii temperaturii globale.
Conferinţa, deschisă de preşedintele francez, François Hollande, va dura două săptămâni şi e considerată cea mai importantă de până acum, pe fundalul avertismentelor date de oamenii de ştiinţă.
Statele Unite au partea lor de vină pentru schimbările climatice, de aceea vor avea o responsabilitate specială pentru ajungerea la un acord, a declarat preşedintele american, Barack Obama, în discursul rostit la reuniunea ONU de la Paris. Preşedintele american a asigurat că nu există niciun conflict între creşterea economică şi protejarea mediului.
„Statele Unite nu doar că recunosc rolul avut în apariţia acestei probleme, dar asumă şi responsabilitatea eforturilor pentru remedierea situaţiei. Ştim adevărul, că multe naţiuni au contribuit la schimbările climei. Liderii comunităţii internaţionale trebuie să fie la înălţimea aşteptărilor, a afirmat Obama la Conferinţa ONU pe tema Climei (COP21).
„There is such a thing as being too late” —@POTUS at #COP21 RT if you agree: It’s time to #ActOnClimate. https://t.co/yOwtiecSjb
— The White House (@WhiteHouse) November 30, 2015
„Rusia depune eforturi pentru reducerea gazelor cu efect de seră, în special prin modernizarea structurilor industriale. Rolul pădurilor este foarte important, ca plămân al Terrei”, a adăugat Putin, amintind că în Rusia există vaste zone forestiere.
LIVE: Putin’s press statement at Paris climate conference https://t.co/AX18TSLtDB #COP21 pic.twitter.com/P3ziCieLtm
— RT (@RT_com) November 30, 2015
0 Comentarii