Feb 7, 2023, 16:23

Cum arată în realitate Molenbeek, ”cuibul teroriștilor europeni”

Molenbeek 3

Doamnele în hijab se uită insistent la aparatul meu cu obiectiv de 300 de mm și par deranjate de posibilitatea să fi fost fotografiate. Una dintre ele ar vrea să-mi reproșeze ceva, dar nu are însă nicio dovadă, așa că își vede de drum. În mod evident însă, trecerea pe lângă doi străini care miros de la o poștă a ziariști le-a schimbat subiectul de discuție. ”Il est exagere”, e tot ce reușesc să prind din conversația femeilor care se îndepărtează.

Suntem în Molenbeek, cartierul din Bruxelles devenit celebru după ce autoritățile belgiene au descoperit că cel puțin trei dintre teroriștii responsabili de atentatele din noiembrie de la Paris erau de aici. Și tot în Molenbeek, în urmă cu trei săptămâni, a fost prins și Salah Abdeslam, unul dintre atentatori.

Molenbeek 1

Deși se spune că este la periferie, în Molenbeek se poate ajunge foarte ușor și pe jos, fiind cam la 15-20 de minute de mers de Grand Place, inima turistică a Bruxelles-ului. Din centrul istoric se merge drept spre nord-vest, și, după ce treci canalul, mai sunt vreo 50 de metri până la stația de metrou Comte de Flandre, unde ești deja în Molenbeek.

La două săptămâni după atentatele din Bruxelles, revendicate, ca și cele din Paris, de Statul Islamic, dar puse în executare de trei cetățeni belgieni din comunitatea musulmană din oraș, o plimbare prin Molenbeek poate fi o experiență interesantă. Cartierul nu arată deloc a ghetou, nu seamnă deloc cu Ferentariul nostru. Cel puțin pe străzile principale, pentru că nu am intrat printre blocuri, dar chiar și așa o astfel de comparație mi s-ar părea nedreaptă. Casele sunt îngrijite, străzile curate, cu prăvălii și magazine de o parte și de alta, în care poți găsi garam masala, curry madras și alte mirodenii din bucătăria indiană, pachistaneză și arăbească sau haine și papuci chinezești….citește continuarea pe travelzoom.ro

0 Comentarii

Shares