Ian 29, 2023, 00:37

Cum are Guvernul de gând să arunce în stradă 17 000 de persoane cu handicap

SONY DSC

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat, joi, că începe procesul de dezinstituţionalizare a celor 17.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale, arătând că nu vor mai fi finanţate aceste centre, iar persoanele vor fi date în îngrijire în cadrul familiei.

„Astăzi marcăm asumarea începerii unei reforme structurale de calitate, care are în centru persoana cu dizabilităţi. Mai precis, trecem de la nişte principii care funcţionau până acum, acelea care folosesc instituţii, sisteme, la politici moderne, europene, care folosesc principii noi cum ar fi comunitate, grijă şi normalitate. Începem, folosind fondurile europene, procesul de dezinstituţionalizarte a celor 17 mii de persoane cu dizabilităţi care, în momentul de faţă, trăiesc în centre rezidenţiale, dintr-un număr de aproximativ 735 mii de persoane cu dizabilităţi. Analizăm, împreună cu autorităţile locale, ONG-uri, modalitatea prin care să demarăm proiecte-pilot şi ne-am gândit la două proiecte-pilot în două judeţe, prin care aceste centre rezidenţiale să fie transformate în adevăraţi furnizori de servicii sociale, care să răspundă nevoile persoanelor de dizabilităţi”, a spus ministrul Plumb, citată de Mediafax.

Ea a spus că doreşte scoaterea acestor pesoane cu dizabilităţi din centre şi trecerea lor spre îngrijire în cadrul familiei.

„Noi vrem să scoatem personale cu dizabilităţi, să le ducem spre îngrijire în cadrul familiei. Sunt 17 mii de astfel de persoane care trăiesc în astfel de centre”, a adăugat Plumb.

Întrebată dacă nu vor mai fi daţi bani pentru aceste centre, Plumb a spus: „În momentul în care ne-am asumat politic că mergem pe trendul acesta european, internaţional de a trece de la instituţii la servicii comunitate, nu vor mai fi finanţate centrele rezidenţiale în care să locuiască persoane cu dizabilităţi. Ele trebuie îngrijite fie la nivelul familiei sau prin furnizarea de servicii suport generate de către comunitate dinspre autorităţile locale, dinspre ONG care pot primi bani din fonduri europene pentru întreţinerea acestor tipuri acestea de servicii”.

„Vrem să dăm un mesaj clar ca şi guvern să începem acest proces de dezinstituţionalizare, iar sursa de finanţare este asigurată în special din fondurile europene şi sunt puse la dispoziţia României prin cele două programe capital uman şi dezvoltare regională, 700 milioane de euro pe care România până în 2020 trebuie să le cheltuiască, implementând o nouă viziune modernă şi europeană în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi”, a arătat Plumb.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares