Eu nu folosesc GPS-ul, nici în București, nici când sunt în alte orașe din lume. În schimb, în torpedoul mașinii țin tot timpul o hartă rutieră banală și prăfuită, de care mă folosesc cu succes atunci când indicatoarele de pe șosele nu-mi sunt de nici un folos. Cum ar veni, sunt de modă veche și nu mă laud cu asta. Dar nu pot să nu recunosc faptul că mi-a mers la inimă un articol din Time care arată cum ne prostește, de fapt, folosirea îndelungată a GPS-ului. Așa că nu pot decât să fiu sută la sută de acord cu concluzia articolului: nu lăsați GPS-ul să vă conducă drumurile și viața! Uneori o hartă obișnuită poate fi mult mai utilă.
”Încrederea orbească în GPS ne erodează abilitățile de a ne construi propriile hărți cognitive.
”GPS-ul tău greșește”, scrie pe indicator. Acesta NU este Muntele Rushmore (n.r.- celebru pentru sculpturile masive care îi reprezintă pe patru președinți americani). Se pare că o eroare a bazei de date Google Maps conduce șoferii aflați în căutarea respectivului monument într-un loc total aiurea, la 13 mile distanță de autostradă. Mesajul de pe indicator e clar: poți să-ți crezi GPS-ul, care tocmai îți spune că ai ajuns la una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din America, sau poți să crezi ce-ți spun propriii ochi: ești într-un loc total aiurea.
Această eroare nu este însă o excepție. De când a explodat în lume folosirea device-urile care folosesc navigația prin satelit, la mijlocul anilor 2000, au crescut și dovezile că GPS ne face mințile varză. În fiecare săptămână, auzim de o nouă întâmplare, uneori tragic-comică, alteori doar tragică. În toată lumea, șoferii urmează vocile liniștitoare ale GPS-ului și uneori merg către locuri total greșite sau chiar periculoase. Ajung astfel cu mașina în oceane și râuri, pe poduri dezafectate sau pe cărări ascunse, pe care GPS-ul insistă să le prezinte drept șosele. Unii șoferi au rămas blocați în pustietatea din Death Valley (n.r- deșert în sudul SUA), situații pe care rangerii din Parcul Național le numesc ”moarte prin GPS”.
Când auzim de un cuplu care a mers 400 de mile în direcția exact opusă, pentru că oamenii au tastat pe GPS ”Carpi” (un oraș industrial din Italia), în loc de ”Capri” (o insulă din Golful Napoli), fără să se întrebe nici o clipă de ce nu este nici o apă în drumul lor; sau de un turism american în Islanda care a vrut să ajungă la Reykjavik, dar s-a trezit într-un sat pescăresc îndepărtat; sau de femeia din Belgia care și-a urmat orbește GPS-ul conducând până în Croația…citește continuarea pe travelzoom.ro
0 Comentarii