Mai 28, 2023, 17:02

Cum e să fii mamă de luptător ISIS din Europa. Tragediile tinerilor păcăliți de jihadiști

Captura video: Huffington Post

Au fost abandonate de copiii lor, care s-au alăturat celei mai sângeroase organizații teroriste din lume. Sunt mamele tinerilor din Belgia, Norvegia, Germania sau Danemarca, ai căror fii, deziluzionați de viața pe care o duceau, au devenit peste noapte luptători jihadiști ai Statului Islamic, se arată într-o anchetă Huffington Post.

Karolina Dam, din capitala daneză Copenhaga, își petrece timpul, ca multe alte mame, urmărind imaginile cu grozăviile ISIS. Sentimente amestecate de dezgust și speranță de mamă că, poate, poate, își va zări fiul, plecat să se alăture așa numitei cruciade împotriva răului care distruge Islamul.

Fiul ei, Lukas, este în Siria de 7 luni, potrivit Huffington Post. Cu doar câteva zile în urmă a primit vestea că a fost rănit la marginea orașului Aleppo, dar ea e convinsă acum că a murit. Singură cu gândurile sale, în aceeași zi, nu s-a putut abține și i-a transmis fiul un mesaj pe Viber: “Lukas. Te iubesc atât de mult fiul meu drag. Îmi e dor de tine, vreau să te strâng la piept și să te miros. Să îți țin mâinile în ale mele și să îți zâmbesc”. Niciun răspuns. O lună mai târziu, cineva i-a răspuns. Și nu era Lukas.

 “Ce spuneai de mâinile mele? Hahaha

Și de alea tale, dragul meu. Dar mai ales de ale lui Lukas.

Poți să faci față unor vești?

Da, dragul meu.

Fiul tău este bucăți”

Lukas era un băiat nervos, tot timpul nemulțumit. S-a alăturat într-o zi unei organizații islamice care își ținea reuniunile într-un garaj din Copenhaga , s-a convertit la islamism și a devenit alt om. Când a împlinit 18 ani a dispărut și a sunat-o după o zi de undeva de la granița cu Turcia, spunându-i că avea nevoie de o vacanță. La sfârșitul anului trecut un prieten musulman a sunat la ușa ei și i-a spus că aflase că Lukas este mort.

Alt stat european, alt tânăr, altă familie, altă tragedie. În luna martie , norvegianul Thom Alexander, cunoscut camarazilor săi jihadiști ca Abo Sayf Muhajir, a fost împușcat în Kobani, în nordul Siriei. S-a născut și a crescut în Torill, un apartament modest, la 100 de kilometri de capitatala Norvegiei, Oslo. Din toate mamele pe care le-a cunoscut, spune reporterul Huffington Post, pierderea ei era cea mai proaspătă. Nici nu poate să își plângă băiatul, pentru că fiicele sale sunt distruse de tragedia care a căzut asupra familiei și așa nerecuperate  după moartea tatălui lor, un dependent de heroină. Fiul său a fost diagnosticat la 14 ani cu ADHD, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție. La 20 de ani a fost arestat pentru furturi și a mers la reabilitare din cauza consumului de droguri de mare risc. La sala de forță la care mergea a descoperit în dulapul său o copie a Shahadah, declarația musulmană de credință, povestește mama sa.  A renunțat la heroină, și-a găsit o slujbă și s-a căsătorit cu o fată foarte drăguță, din Maroc. S-a convertit la islamism, iar în primăvara lui 2014, mama sa a primit vizita unui ofițer al serviciilor secrete norvegiene, care a informat-o despre faptul că fiul ei ar fi devenit un membru al grupului extremist Profetul Umma. Și că acesta plănuia să devină membru al Statului Islamic. În iunie 2014 a fost ultima dată când și-a văzut fiul. În luna martie a acestui an a mers la șeful organizației care l-a recrutat, pentru că voia dovezi să știe dacă fiul ei mai este în viață. Acesta și-a luat iPadul, a scotocit printre fotografiile pe care le avea și i-a arătat, mândru, o poză cu fiul ei, împușcat în cap, cu un ochi scos.

La Bruxelles, Saliha Ben Ali este o europeană de origini marocane, născută și crescută în spiritul bătrânului continent. A fost voluntar de când se știe și și-a crescut copilul cu dragoste și muzică reggae. Într-o zi, un bărbat i-a sunat soțul să îi spună că fiul lor de 19 ani, Sabri, a murit în Siria. A căzut la pat, bolnavă, i-a spus reporterului Huffington Post, cu acele dureri de stomac, inverse celor pe care le simți când naști. Atunci când corpul îți spune că fiul tău este mort.

Cu atât mai șocant pentru un musulman născut și crescut în Europa. Saliha nu își acoperă capul, se îmbracă și gândește modern, așa cum și-a învățat și cei 4 copii pe care i-a născut în Belgia. “Iubesc islamul în liniște”, îi spunea ea reporterului Huffington Post. Dar această liniște nu era de ajuns pentru fiul meu, Sabri. În august 2013 acesta a plecat de acasă fără să spună un cuvânt. După câteva zile i-a trimis un mesaj pe Facebook: “Mamă, sunt în Siria! Vom fi împreună în Rai”.

Sunt doar câteva dintre mamele care și-au pierdut copiii în războiul Statului Islamic. De la începutul războiului civir din Siria, de acum 4 ani, 20.000 de străini au ajuns în Siria și Irak ca să se alăture ISIS. Cel puțin 3000 sunt din vestul Europei. Cei mai mulți pleacă în secret, fără să-și anunțe familiile, deși sunt destui care se alătură ISIS cu binecuvântarea familiei, potrivit celor de la Huffington Post. În ultimii ani, zeci de mame din toată lumea s-au găsit unele pe celelalte , pecetluind o puternică alianță, fără granițe, după ce au ajuns din cauza sacrificiului stupid al fiilor lor să fie respinse de societate și chiar de familii. Acum încearcă să vorbească deschis despre tragedia lor și speră ca poveștile lor să salveze alți copii care cred că ISIS sau orice altă organizație extremistă, reprezintă unica salvare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares