Mar 28, 2023, 01:47

Cum este ascuns modul în care se cheltuie banii publici la Cotroceni

cotro

Principiul transparenţei în cheltuirea banului public este omniprezent în discursurile de la Palatul Cotroceni, dar nu este şi aplicat. Noul site al Administraţiei Prezidenţiale, foarte bine conectat la reţelele sociale, nu prezintă şi nu facilitează accesul la nicio informaţie legată de modul în care bugetul public este cheltuit la această instituţie.

Nu există nicio informaţie legată de planul de achiziţii publice pe anul în curs, de achiziţiile publice aflate în derulare şi de cele care au fost finalizate. Astfel de informaţii sunt oferite până şi de primăriile conduse de cei mai controversaţi edili, dar nu şi de Administraţia Prezidenţială.

În schimb, cei curioşi sunt direcţionaţi, printr-un mesaj, către portalul de achiziţii publice, fiind sfătuiţi să caute aici contractele publice. Numai că pe acest portal nu sunt publicate decât contractele pentru care se organizează licitaţii. Cele acordate prin încredinţare directă nu sunt făcute publice.

Guvernul Ponta a modificat în 2013 sumele pe care autorităţile publice pot să le aloce pentru contractele prin încredinţare directă, ridicându-le la 30 000 de euro pentru produse şi servicii şi 100 000 de euro pentru achiziţiile de lucrări.

Pe portalul e-licitatie.ro, pentru tot anul 2015, Administraţia prezidenţială figurează doar cu 3 licitaţii, pentru aparate cu raze X pentru controlul bagajelor, pentru ordine şi medalii, şi pentru gaze naturale. Asta ar însemna că în tot anul 2015, la Cotroceni nu s-au mai cumpărat nici hârtie igienică, nici materiale de curăţenie, nici flori, nici alte lucruri care asigură funcţionarea unei instituţii.

contracte presedintie 2015

licitatii presedintie

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares