Feb 3, 2023, 08:54

Cum l-a demis Grindeanu pe Iordache fără acordul lui Dragnea

florin iordache

Războiul dintre Liviu Dragnea și premierul Grindeanu este din ce în ce mai acut și resimțit cu mare îngrijorare de către apropiații președintelui PSD. Al doilea pas al rupturii dintre cei doi a fost făcut astăzi, odată cu înlăturarea lui Florin Iordache de la Ministerul Justiției.

Surse din conducerea PSD au relatat pentru bn24.ro că în fiecare zi după anunțul făcut sâmbăta trecută de Sorin Grindeanu în legătură cu abrogarea OUG 13 și intenția de a-l demite pe ministrul Iordache, Liviu Dragnea s-a străduit din răsputeri să îl țină pe acesta în scaunul de la Justiție. Practic Iordache a fost transformat în minge de ping-pong între cei doi, unul cerându-i să demisioneze, celălalt să nu demisioneze.

Ieri dimineață, în Parlament, Dragnea a încercat să îl convingă pe premier să nu facă remaniere la Justiție, mai ales că a fost extrem de iritat de intenția lui Grindeanu de a desemna pentru acest portofoliu un tehnocrat, adică un om străin de interesele și ordinele de partid. Ulterior, după ce la CCR au fost respinse cele două sesizări făcute de Președinte și CSM împotriva celebrei ordonanțe, liderii PSD au venit cu ideea ca, în cazul în care ședința CCR de astăză ar fi urmat să ducă și la respingerea sesizării lui Victor Ciorbea, ca urmare a faptului că ordonanța ar fi fost declarată legală, Iordache ar fi fost absolvit de orice culpă deci nu ar mai fi nevoie de schimbarea lui din funcție. În consecință i s-a cerut premierului să nu facă ședința de Guvern înainte de a se anunța decizia CCR. Pe linia Dragnea-Grindeanu s-au înroșit telefoanele, însă a fost degeaba, pentru că, din nou, Grindeanu a luat decizia peste capul șefului de la partid. L-a convins pe Iordache să își dea demisia avertizându-l că în caz contrar va fi demis și consecințele asupra imaginii sale publice vor fi extrem de nefavorabile.

Sursele noastre susțin că și alegerea interimarului de la Justiție s-a făcut tot fără acordul partidului. Ana Birchall, percepută la nivel public ca o apropiată a lui Liviu Dragnea, ar fi fost aleasă pentru a prelua pentru 45 de zile Ministerul Justiției datorită relației privilegiate pe care ar avea-o cu înalți oficiali din SUA, Departamentul de Stat american cerând public zilele trecute Guvernului României să renunțe la schimbarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență.

Numirea unui ministru plin la Justiție va fi însă mai complicată pentru premier. Pentru asta va avea nevoie de acordul politic al Coaliției, care, potrivit noului protocol semnat de PSD și ALDE, trebuie să aibă pentru orice decizie semnăturile tuturor celor trei președinți, Dragnea, Tăriceanu și Daniel Constantin.

În 45 de zile Grindeanu trebuie să găsească un tehnocrat care să fie acceptat de PSD pentru a-l putea trece prin validarea Coaliției. Se pare că o variantă ar fi Robert Cazanciuc, acesta fiind și „tehnocrat”, ca fost ministru al Justiției, și membru de partid, deci mai ușor de acceptat de șeful PSD.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares