Bulgaria respinge ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România, a declarat premierul Boiko Borisov, joi, la Sofia, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Rosen Plevneliev şi ministrul apărării, Nikolai Nencev, transmite BTA.
Borisov a precizat că poziţia Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu preşedintele Plevneliev, cu şeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria.
La rândul său, preşedintele Plevneliev a afirmat că, în materie de apărare, Bulgaria se conformează documentelor strategice adoptate de guvern şi de parlament.
‘Nicio iniţiativă şi niciun act al guvernului nu pot fi o improvizaţie: ele trebuie să se bazeze pe aceste documente (strategice)’, a menţionat Plevneliev.
Potrivit şefului statului bulgar, aceste documente au realizat o evaluare adecvată a mediului de securitate şi ‘nu credem că s-a schimbat ceva’.
Rosen Plevneliev a amintit că planul de dezvoltare a forţelor armate bulgare cuprinde nouă proiecte prioritare de modernizare, care includ şi achiziţia a două nave de patrulare.
El a numit ‘improvizaţie’ orice referire la achiziţia altor nave. ‘Dacă nu este vorba despre planul de modernizare, nu o putem face’, a subliniat Plevneliev, citat de Agerpres.
Preşedintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă iniţiativă de cooperare regională de apărare maritimă. ‘Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO’, a declarat şeful statului bulgar.
El a afirmat că aceasta este o iniţiativă de instruire şi a cerut presei să înceteze să mai scrie despre ‘construirea unei flote împotriva cuiva’.
‘Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri şi idei’, a insistat el.
La rândul său, ministrul apărării, Nikolai Nencev, a afirmat că toate poziţiile Bulgariei din ultimele zile au fost coordonate cu preşedintele şi cu premierul. ‘Nu a fost luat niciun angajament în afara acestui cadru’, a subliniat Nencev.
Oficialul bulgar a precizat că omologul său român, Mihnea Motoc, a prezentat ideea unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România şi Turcia, faţă de care el şi-a exprimat însă dezacordul, insistând că orice decizie trebuie luată de conducerea politică la nivelul NATO.
Potrivit premierului Borisov, nave ale NATO ar putea proteja graniţa maritimă bulgară doar în situaţia unui val puternic de migraţie pe mare. El şi-a exprimat totuşi speranţa că Bulgaria va fi capabilă să facă faţă singură unei astfel de provocări.
Cu doar o zi înainte, în cadrul declaraţiilor comune susţinute de Klaus Iohannis şi Preşedintele Bulgariei, Plevneliev a declarat că susţine proiectul privind flota NATO la Marea Neagră:„Ambele state sunt îngrijorate şi împărtăşesc aceasta şi problemele care rezultă din aceasta. Bulgaria nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia. Aţi auzit şi ieri poziţia Guvernului bulgar prezentată de Ministrul Apărării din Bulgaria, domnul Nenchev, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul din România. A declarat foarte clar care este poziţia Bulgariei. Bulgaria sprijină iniţiativa şi va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotaţiei. Dar nu numai asta, prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această nouă iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Aşa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi şi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare şi vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce priveşte Regiunea Mării Negre, care este de o importanţă tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele.”
Surse oficiale susţin că premierul Borisov a făcut declaraţiile de astăzi împotriva României deoarece populaţi blgariei, preponderent rusofonă, nu susţine proiectele NATO.
0 Comentarii