Ian 30, 2023, 23:07

Cum ne păcălesc magazinele din aeroporturi şi cum putem să le întoarcem „serviciul”

Heathrow, Marea Britanie

M-am întrebat de multe ori de ce în majoritatea magazinelor din aeroporturi- fie ele duty- free sau nu- trebuie să prezinţi boarding pass-ul atunci când vrei să cumperi ceva? Adică, vânzătorii respectivi nu pot să-mi vândă un parfum sau un cartuş de ţigări dacă nu ştiu unde plec şi cum mă cheamă? Ei bine, întrebarea asta şi-au pus-o şi ziariştii de la The Independent şi The Telegraph, iar răspunsurile obţinute au provocat un mic scandal în Marea Britanie.

Pe scurt, jurnaliştii au plecat de la realitatea că majoritatea shop-urilor de pe aeroporturile din Marea Britanie le cer pasagerilor să predea boarding pass-urile atunci când ajung la casă, pentru ca acestea să fie scanate. Până acum, nimeni nu s-a plâns de această procedură, deşi probabil mulţi au fost deranjaţi, poate pentru că toată lumea a presupus că este vorba despre o regulă impusă de autorităţi. Dar nu este deloc aşa.

Scanarea biletului de îmbarcare este necesară magazinelor pentru a-şi deduce TVA-ul aferent produselor vândute pasagerilor care zboară în afara UE. Cu alte cuvinte, clienţii aeroporturilor, pe timpul şi răbdarea lor, ajută magazinele să câştige nişte bani, fără să ştie însă că au tot dreptul să refuze procedura respectivă. Pentru magazine, însă, este foarte importantă, deoarece scanarea biletelor de îmbarcare este singura lor dovadă că marfa respectivă va ieşi din UE, deci pot să-şi recupereze TVA-ul.

Putem deci refuza de acum înainte să arătăm boarding pass-ul la casa de marcat?

Desigur, spun autorităţile contactate de jurnaliştii de la The Telegraph. Cu o singură excepţie: magazinele duty-free. În cazul acestora, există o recomandare a autorităţilor să se ceară biletele de îmbarcare ale clienţilor tocmai pentru a preveni contrabanda cu produse neafectate de taxe. Întotdeauna vi se va cere biletul de avion când cumpăraţi, spre exemplu, alcool şi ţigări din duty- free.

Dar dacă deducerea de taxe ajută magazinele să aibă preţuri mai mici în aeroporturi, atunci de ce să fim „Gică Contra” şi să nu le ajutăm? Până la urmă, nu facem un efort aşa de mare…citeşte continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares