Ian 29, 2023, 02:04

Raport al Forumului Economic Mondial: Guvernul din România, mai prost decât cel din Uganda

grafic

România se află pe locul 59 în lume în topul celor mai competitive state din lume între 2014 şi 2015, potrivit analizei Forumului Economic Mondial (n.r. World Economic Forum), una dintre cele mai prestigioase instituţii de acest fel, cunoscută investitorilor din întreaga lume. Ţara noastră se află totuşi la coada clasamentului între statele Uniunii Europene, la egalitate cu Cipru şi Ungaria, cu nota 4,3 din 7 (cea mai mare posibilă), dar înaintea altor 3 ţări UE, precum Slovenia, Croaţia şi Grecia, care ocupă locurile 70, 77 şi respectiv 81.

Primele 5 locuri ale clasamentului care măsoară corupţia, independenţa justiţiei, încrederea în politicieni, transparenţa decizională, infrastructură, educaţie, sănătate şi eficienţă sunt ocupate de Elveţia, Singapore, Statele Unite, Finlanda şi Germania. România este depăşită de Bulgaria, Malaezia sau Tailanda.

Eficienţa guvernamentală este unul dintre indicii la care ţara nostră este cel mai slab cotată, ocupând un neonorant loc 101 din 144 de ţări analizate, după Albania, Uganda sau Cambogia. În coada clasamanetului se află, surprinzător, Italia şi Argentina, iar în frunte Qatar şi Singapore.

Nici la independenţa justiţiei România nu stă prea bine. Este pe locul 84, în urma Georgiei sau Tadjikistanului. Pe ultimele locuri în lume se află Republica Moldova. Cel mai bine la acest capitol în Europa se clasează ţările nordice.

Pe o poziţie similară ne situăm în analiza Forumului Economic Mondial şi la capitolul etică şi corupţie. Un indice la care depăşim, în viziunea specialiştilor, Grecia, Italia, Ungaria sau Bulgaria. Nu însă şi ţări precum Turcia, Zambia sau Senegal.

Când vine vorba de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, România ocupă locul 116, cu un punctaj de doar 2,5. Potrivit metodologiei folosite, 7 este maximul obţinut de un stat.

Încrederea în politicieni este foarte mică, potrivit analizei World Economic Forum, care a situat România abia pe locul 109, cu un punctaj de 2,3.

La fel de prost stăm şi la capitolul infrastructură, unde România a obţinut doar 3, fiind clasată pe locul 106.

Calitatea învăţământului superior ridică România, unde a reuşit să prindă locul 50, cu 4,4 puncte. Învăţământul primar şi sistemul de sănătate ne aruncă, din nou, pe locuri îndepărtate: 88, cu 5,5 puncte. Aici, ţări precum Rwanda, Trinidad şi Tobago sau Vietnam stau mult mai bine.

România nu reuşeşte la niciun capitol să urce în primele 50 de state, fiind cazuri în care se clasează în ultimele 30 de state.

Deşi scorul obţinut de România nu este dintre cele mai bune, ţara noastră a înregistrat progrese faţă de rapoartele anterioare, depăşind ţări mult mai bine cotate de investitori. Analiza World Economic Forum, o organizaţie elveţiană non-profit cu sediul în Geneva, cunoscută pentru întâlnirea anuală din Davos, se bazează pe datele furnizate de agenţii internaţionale, precum UNESCO, Fondul Monetar Internaţional şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Sursa Analiza – World Economic Forum

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares