Iun 2, 2023, 02:38

Cum scapi de problemele cauzate de schimbarea fusului orar (Jet Lag)

sursa: infinityhousemagazine.com

Din fericire, eu nu prea sufăr de Jet Lag, dar am văzut oameni în jurul meu care sunt pur și simplu distruși din cauza unei schimbări bruște de fus orar de 5-6 ore. Nu mai pot dormi, nici mânca, sunt irascibili și suferă de amețeli și dureri groaznice de cap. Jet Lag afectează majoritatea călătorilor, într-o măsură mai mică sau mai mare. Contează și direcția de mers, în timp ce unii își revin mai repede dacă zboară de la est la vest, alții, dimpotrivă, se descurcă mai ușor dacă zboară invers.

În fine, s-a mai constatat că oamenii cei mai afectați de Jet Lag sunt cei care au un program zilnic rigid. Spre exemplu, dacă ești genul care se trezește în fiecare dimineață la ora 7 și se culcă în fiecare seară la 22, atunci ești victimă sigură.

Ca regulă generală, se spune că ai avea nevoie cam de o zi de recuperare pentru fiecare oră schimbată. Adică dacă pleci din România și mergi în Thailanda, îți trebuie cam cinci zile până când organismul tău se adaptează noului fus orar.

Există totuși niște metode care te ajută să treci mai ușor peste Jet Lag. Am găsit câteva sfaturi în acest sens pe independenttraveler.com și am să le pun aici, în speranța că vor fi utile.

Înainte de plecarea în călătorie

Prima regulă este aceea că trebuie să fii într-o formă fizică bună înainte de a pleca într-o călătorie foarte lungă cu avionul. Cu alte cuvinte, trebuie să dormi bine, să mănânci bine, să fii hidratat corespunzător. Cel mai prost lucru pe care poți să-l faci este să te urci mahmur în avion. Știu că tentația e mare, dar mai bine te pui în cap după ce ajungi în vacanță și nu înainte.

Unii călători mai experimentați fac exerciții fizice înainte de a ajunge la aeroport, pentru a putea dormi mai bine în avion. Dacă nu ești genul care merge la sală, atunci poți face lucruri simple, cum ar fi să mergi pe jos și să urci scările din aeroport. Evită deci scările rulante și lifturile. Cică ajută.

În al doilea rând, e bine să-ți adaptezi obiceiurile zilnice sau, cum se spune, să-ți reglezi ceasul interior…citește continuarea pe travelzoom.ro.

0 Comentarii

Shares