Feb 7, 2023, 17:53

Cum se chinuie austriecii de la Schweighofer să își spele imaginea cu ajutorul presei

captura hot

Austriecii de la Schweighofer încearcă să își spele imaginea cu ajutorul Hotnews și România Liberă după ce au reușit să stingă scandalul în care gigantul austriac a fost acuzat că taie și prelucrează lemn obținut în mod ilegal din pădurile din România.

Într-un articol publicat pe data de 19 mai, intitutulat “Studenți germani au vizitat fabrica de cherestea din Rădăuți: Copleșiți, dar într-un mod pozitiv”, Hotnews scrie despre un grup de 4 studenți la Inginerie Forestieră de la Universitatea de Științe Aplicate Weihenstephan-Triesdorf din Freising, Germania, care a ales România pentru un internship de 18 săptămâni. De la aceeași jurnaliști aflăm că scopul lor era să “ vadă cum se gestionează pădurile în România, să învățăm lucruri noi și să le comparăm cu sistemul german”. În plus ei “au explorat una dintre cele mai moderne unități de prelucrare a lemnului din Europa”.

Imediat aflăm și despre conducerea austriacă de la Schweighofer, un simbol al umilinței și profesionalismului.

“Dimensiunea ni s-a părut cumva copleșitoare, dar în sens pozitiv. Am fost uimiți de deschiderea pe care compania ne-a arătat-o, oferind din timpul său unor simpli studenți germani. A fost o experiență interesantă să văd cum materialul lemnos este bine gestionat și prelucrat de o companie serioasă și de încredere, care furnizează cherestea produsă în mod sustenabil”, ar fi spus unul dintre studenți, potrivit Hotnews.

După ce a primit mai multe comentarii nefavorabile, știrea de pe site-ul Hotnews a fost ștearsă, rămânând însă disponibilă varianta de mobil.

Știrea a fost servită de lobby-ul companiei și site-ului România Liberă care a preluat-o copy/paste, nefiind vorba despre o preluare a articolului de pe Hotnews. Diferența este că România Liberă a ales ziua de ieri pentru a posta articolul cu un titlu diferit: “Cum se exploatează pădurile”.

Exporturile de masă lemnoasă au fost suspendate în urmă cu un an după ce au apărut mai multe dovezi, unele filmate, care demonstrau că firma austriacă Schweighofer Holzindustrie – care are cinci fabrici operaționale – prelucrează lemn tăiat ilegal din pădurile României. În mai multe localități au fost organizate proteste pe tema defrișărilor, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Nu este prima dată când o companie controversată încearcă să se reabiliteze cu ajutorul presei. În 2010, Roșia Montana Gold Corporation a luat în excursie mai mulți șefi din media românească. Potrivit informațiilor paginademedia.ro, o cursă charter a plecat în Noua Zeelandă cu mai mulți oameni din conducerea unor ziare și posturi de televiziune.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares